Η ΕΚΤ χθες το βράδυ αποφάσισε να αλλάξει αιφνιδιαστικά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες κάνει δεκτά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα και που μέχρι πρόσφατα επέτρεπαν στην Ελλάδα να δανείζεται από την κεντρική τράπεζα με καλύτερους όρους, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούνταν τα ελάχιστα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ομολόγων της χώρας. Στον απόηχο της απόφασης το ευρώ δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις και κατέγραψε σημαντικές απώλειες έναντι του δολαρίου.

-Ο Praet της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε  να παρέμβει ξανά στις αγορές αν κρίνει ότι είναι απαραίτητο δηλώνοντας δυσαρέσκεια για τις κινήσεις της Τρόικα.
-Ανοδικά κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές μετά την απόφαση της PBoC για περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
-Πιέσεις για τον Nikkei και ενίσχυση για το γεν λόγω του risk-off που προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ.
 
Ανάλυση αγοράς

EUR/JPY – 05.02
 
Η ισοτιμία δέχθηκε πιέσεις μετά την απόφαση της ΕΚΤ, με το ευρώ να χάνει έδαφος έναντι των βασικών ισοτιμιών και το γεν να βρίσκει στήριξη στην διάθεση αποστροφής ρίσκου. Η ισοτιμία αν και επιχειρεί ανάκαμψη μετά τις πιέσεις, έχει διασπασει σηαμντικά επίπεδα και διαπραγματεύεται κάτω από τον ΜΟ 20 ημερών. Όσο δεν καταφέρνει να ανακάμψει πάνω από τα επίπεδα του 133,85 θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες πιέσεις προς τα χαμηλά ημέρας, ενώ θα χρειαστεί να διασπάσει τον ΜΟ 40 ωρών προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ανάκαμψη και να αναζητήσουμε επιστροφή προς τα 134,40.
 

Στηρίξεις    Αντιστάσεις
132,35        133,85
131,70        134,40
131,10        134,90
 

Facebook Comments