Οι εξελίξεις είναι αρκετές για να δώσουν νέα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, ειδικά στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων εάν η ΕΚΤ προχωρήσει στη σχετική απόφαση, τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επαφές του στις ΗΠΑ. Από την άλλη, και να μην υπάρξει σχετική απόφαση δεν θα αποτελέσει “αρνητικό” σήμα για την αγορά αφού το βασικό σενάριο δεν αποτιμά την ένταξη στο QE.

Έτσι, μετά τη χθεσινή βελτίωση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οδηγούνται σήμερα σε νέα πτώση, με το yield στο 10ετές να αγγίζει για πρώτη φορά το 3,841% από τα τέλη Απριλίου με πτώση 1,97%, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,13% και στο 2,880%, ένα επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου πριν ξεσπάσει το διεθνές sell-off το οποίο οδήγησε και στην εκτόξευση των αποδόσεων της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ. Σε ό,τι αφορά το 7ετές ομόλογο, η απόδοσή του συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από το 3,5% που ήταν η απόδοση της έκδοσης, και διαμορφώνεται στο 3,355%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας έως και 520 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο με βάση τον σημερινό ρυθμό των 30 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών. Σε περίπτωση που δεν το διακόψει μετά τις 20 Αυγούστου, θα μπορούσε να αγοράζει 260 εκατ. ευρώ τον μήνα με βάση τον ρυθμό των 15 δισ. ευρώ μηνιαίων αγορών που θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν και αυτό είναι ένα σχετικά μικρό ποσό, το σήμα στην αγορά θα ήταν ισχυρό, όπως σημείωσε.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments