Την επιτυχία που είχε το μέτρο η «λοταρία αποδείξεων» στην Πορτογαλία σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η εφημερίδα σημειώνει πως οι Πορτογάλοι είχαν λάβει σχετικό μέτρο στην χώρα τους, προκειμένου να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως η χώρα μας δέχθηκε χλευαστικά σχόλια επειδή πρότεινε μέτρα που δεν συνηθίζονται, όπως η πρόσληψη φοιτητών και τουριστών ως μυστικούς επιθεωρητές και η διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που θα συνδέεται με τις αποδείξεις».

Στο δημοσίευμα το οποίο είναι ανταπόκριση από την Λισσαβόνα,τονίζεται χαρακτηριστικά πως παρόμοια κλήρωση συμβαίνει και στην Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει κι αυτή οικονομική κρίση, ενώ υπογραμμίζεται πως εκεί το μέτρο εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία.

«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, αυξήθηκαν πάνω από 4%, τη στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε μόνο κατά 2%. Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αυξήσει τα έσοδά της, έλαβε δεκάδες μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως εκπτώσεις φόρου στους πολίτες που συλλέγουν αποδείξεις», σημειώνεται.

Μάλιστα στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται πως στη συγκεκριμένη κλήρωση τα αυτοκίνητα που δίνονται είναι μάρκας Audi, γιατί η γερμανική εταιρεία έκανε την καλύτερη προσφορά στην πορτογαλική κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο ανταποκριτής αναρωτιέται αν η Αθήνα θα λάβει αντίστοιχη προσφορά, δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Facebook Comments