Όπως επισημαίνει και η Citi σε νέα της έκθεση για τις Παγκόσμιες Προοπτικές, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια νέα πολιτική πορεία. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλο-επενδυτική στάση. Το ευρέως αναμενόμενο αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα πλέον, και ειδικά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και δημοσιονομικής λιτότητας, η απλή προοπτική ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος την Ελλάδα με την κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη.

Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη γίνει λιγότερο περιοριστική και η πολιτική μείωσης των φόρων που εφαρμόζει η ΝΔ θα ενισχύσει τις προοπτικές της χώρας, προσθέτει. Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης  θα είναι αρκετές για να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Πάντως η Citi επισημαίνει πως οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτει αλλά να μην είναι ακόμα ισχυρή και αν αναμένεται να κινηθεί στο 1,4% το 2019 από 1,9% το 2018, όπως εκτιμά. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστική το 2019-2020, παρέχοντας ενδεχομένως κάποια προσωρινή ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, γεγονός που θα στηρίξει την ανάπτυξη.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments