Την προσθήκη των ελληνικών τραπεζών στo γκρουπ των CE3, των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μαζί με τις τράπεζες της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Ουγγαρίας, σκέφτεται η JP Morgan, όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση, κάτι που θα σημαίνει ότι η ελληνική τραπεζική κρίση έχει τελειώσει.

Όπως εξηγεί η JP Morgan οι τέσσερις αυτές χώρες – Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία – ανήκουν όλες στην Ε.Ε και είναι μικρές αγορές καθώς αποτελούν αθροιστικά μόνο το 1,1% του συνόλου των Αναδυόμενων Αγορών. Αυτή η κατηγοριοποίηση, όπως επισημαίνει, θα λειτουργήσει εάν υποτεθεί ότι η ελληνική τραπεζική κρίση τελείωσε, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.

Συγκρίνοντας τους δείκτες MSCI Πολωνίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας και και Ελλάδας, η JP Morgan επισημαίνει πως ο πολωνικός δείκτης σημειώνει ισχυρές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή, ενώ ο ελληνικός δείκτης προσφέρει ισχυρές μερισματικές αποδόσεις.

Κοιτάζοντας τις αποτιμήσεις και τις αναθεωρήσεις κερδών, έχουμε δει ισχυρές αναθεωρήσεις στην αγορά της Πολωνίας, ειδικά στους κλάδους των χρηματοοικονομικών και της ενέργεια τους τελευταίους 1-3 μήνες, ισχυρότερες από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών, αναφέρει η JP Morgan. Ενώ και η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν δει θετικές αναθεωρήσεις είναι ωστόσο χαμηλότερες από τον μέσο όρο.

Όσον αφορά τις αποτιμήσεις, κοιτάζοντας την Ελλάδα, η αμερικάνικη τράπεζα τονίζει πως πιστεύει ότι είναι λάθος να συγκρίνει τις αποτιμήσεις ιστορικά, λόγω του πολύ άσχημου παρελθόντος με την κρίση, καθώς και των πολλαπλών ανακεφαλαιοποιήσεων τις οποίες έχουν υποστεί οι ελληνικές τράπεζες. Έτσι, καθώς ο δείκτης p/e δεν μπορεί να συγκριθεί ιστορικά και έναντι των υπόλοιπων αγορών, η JP Morgan επιλέγει να κοιτάξει την μερισματική απόδοση η οποία για τον ελληνικό δείκτη διαμορφώνεται στο 6,9% και είναι σημαντικά ελκυστικότερη και υψηλότερη από τον μέσο όρο του περιβάλλοντος των αναδυόμενων αγορών , ο οποίος τοποθετείται στο 2,6%.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις της JP Morgan η αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων τοποθετείται φέτος στο 50,6% και είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα (έναντι 16,8% για τον MSCI Ουγγαρίας και 12,7% για τον MSCI Πολωνία). Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, τηρεί overweight στάση για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, και ουδέτερη για την Πειραιώς ενώ δεν βαθμολογεί την Alpha Bank.
 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments