Η Ευρώπη η οποία βρίσκεται στα πρώτα στάδια του reopening και της ανάκαμψης της οικονομίας, έχει χτυπηθεί από το νέο κύμα της πανδημίας, μετά και την ταχεία εξάπλωση της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Αν και η τουριστική σεζόν αναμένεται να επιδεινώσει την επιδημιολογική κατάσταση, η ING δεν εκτιμά πως, προς το παρόν τουλάχιστον, η οικονομία της ευρωζώνης, όπως και της Ελλάδας, απειλούνται από σημαντική επιβράδυνση.

Συγκεκριμένα, η ING, σύμφωνα με τις νέες της προβλέψεις, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 8,5% στο β’ τρίμηνο του 2021, μετά και την ανάπτυξη-έκπληξη του α’ τρίμηνου, ενώ παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στον τουρισμό, η ολλανδική τράπεζα βλέπει πως και στο γ’ τρίμηνο η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με ισχυρούς ρυθμούς, της τάξης του 7% αν και χαμηλότερα από το 7,4% που προέβλεπε έναν μήνα πριν.

Μικρή επιβράδυνση αλλά συνέχιση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα βλέπει για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τοποθετώντας την αύξηση του ΑΕΠ στο 5,4% (από 6%) πριν, ενώ για το σύνολο του έτους διατηρεί την εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% από 4,7% που προέβλεπε πριν έναν μήνα.

Σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει η ING, η περίοδος των διακοπών στην Ευρώπη είναι πιθανό να μεταδώσει τη μετάλλαξη Δέλτα ευρύτερα σε ολόκληρη την ευρωζώνη, αν και μια ταχέως αναπτυσσόμενη εκστρατεία εμβολιασμού θα περιορίσει τις επιπτώσεις. Με τους καταναλωτές να δείχνουν ότι επιθυμούν να… ανοίξουν τα πορτοφόλια τους, οι εταιρείες μπορούν πιο εύκολα να μεταφέρουν στους καταναλωτές υψηλότερες τιμές ΄προϊόντων, με την άνοδο του πληθωρισμού ωστόσο να εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα προσωρινό φαινόμενο, το οποίο και ενισχύεται λόγω του reopening.

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης αυξάνονται καθώς η “ελευθερία” από την πανδημία φαίνεται να είναι εφικτή. Αλλά ας μην ξεχνάμε, τονίζει η ING, ότι η μετάλλαξη Δέλτα κερδίζει έδαφος στην ηπειρωτική Ευρώπη, με τα αυξημένα ταξίδια πιθανότατα να επιταχύνουν την εξάπλωση. Όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, ωστόσο, η ολλανδική τράπεζα δεν αναμένει ότι θα δεχτούν κάποιο μεγάλο χτύπημα, καθώς η πλειοψηφία του πληθυσμού πιθανότατα θα εμβολιαστεί πλήρως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, περιορίζοντας την αρνητική επίπτωση από τις αυξημένες λοιμώξεις.

Έτσι, ενώ το δεύτερο τρίμηνο ξεκίνησε σε αδύναμη βάση, η ανάπτυξη ενισχύθηκε ξεκάθαρα σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε υψηλό 21 ετών τον Ιούνιο, με την εμπιστοσύνη να βρίσκεται τώρα πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο σε όλους τους τομείς. Ο φόβος ενός δεύτερου γύρου αύξησης της ανεργίας εξαφανίζεται γρήγορα και αρχίζουμε να βλέπουμε έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προθέσεις των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές τους επόμενους 12 μήνες είναι ισχυρές, καθώς τοποθετούνται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Επομένως, η ING παραμένει ακόμα “άνετη” με τις προβλέψεις της για ανάπτυξη 4,5% φέτος και 4,0% για το 2022 στην ευρωζώνη.

Η έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης και η εκταμίευση των πόρων οι οποίοι θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία, θα περιορίσουν την περαιτέρω οικονομική απόκλιση. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται, ξεκίνησε μια άλλη συζήτηση για μια ακόμη αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Ωστόσο, η ING θεωρεί ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση είναι πιθανό να εγκρίνει περισσότερες εγχώριες επενδύσεις παρά σημαντική μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments