Η πολύ υψηλή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε στον ΟΔΔΗΧ να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους.

Τα βιβλία προσφορών άνοιξαν με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 43 μονάδες βάσης ή 0,1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 5ετούς τίτλου και Mid Swap +145 μονάδες βάσης ή απόδοση 1,75% για το 30ετές. Στη συνέχεια όμως η προσφορά οδήγησε σε μείωση του κόστους, με το 30ετές να κλείνει με επιτόκιο 1,67% και το 5ετές κοντά στο μηδέν.

Οπως έγραψε νωρίτερα το Euro2day.gr, η διπλή επανέκδοση ομολόγων στην οποία προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με τα ταμειακά διαθέσιμα στα ύψη και την οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, αναγιγνώσκεται από την αγορά ως κίνηση τακτικής, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Μια κίνηση η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στόχο έχει να τονώσει τη ρευστότητα στα δύο σημεία της καμπύλης, στην πενταετία και την τριακονταετία, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, με την καταλυτική συνδρομή και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 35 και 37 δισ. ευρώ, την ώρα που η ρευστότητα στην 30ετία είναι σήμερα 2,5 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ στην πενταετία, με αποτέλεσμα «το χαρτί να είναι περιορισμένο». Στόχος της διπλής επανέκδοσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι απλώς η αύξηση της ρευστότητας στα συγκεκριμένα σημεία.


Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θ. Σκυλακάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο με τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν το Δημόσιο να προχωρήσει σε επαναγορά χρέους που έχει εκδώσει παλαιότερα και το οποίο έχει υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης.

Νωρίτερα:

Άνοιξαν τα βιβλία προσφορών για την επανέκδοση του 5ετούς και του 30ετούς ομολόγου.

Tο δημόσιο έχει έδωσε εντολή στις Αlpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να προχωρήσουν στην επανέκδοση αφενός του ομολόγου λήξης στις 12 Φεβρουαρίου 2026 με κουπόνι στο 0% και αφετέρου του ομολόγου λήξης 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι 1,875%. Είναι η πέμπτη κατά σειρά έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές από τις αρχές του 2021.

Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία. Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:

– Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ

– Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ

– Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ

– Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Facebook Comments