Μάϊος

Ο προάγγελος του καλοκαιριού. Άνοιξη, χρώματα, αρώματα, όνειρα, έρωτες και νύχτες πλανεύτρες…

Μας αφήσαν ελεύθερους να ζήσουμε το καλοκαίρι μας χωρίς περιορισμούς, τεστ, πιστοποιητικά. Μεγάλη η χάρη του τουρισμού. Αλλά μας έβαλαν κι ένα ερωτηματικό στο τέλος του τούνελ. Τύπου ζήστε έως 31 Αυγούστου και μετά θα σας ξαναμαντρώσουμε.

Κι εμείς αποφασίσαμε να ζήσουμε. Αλλά οι φόδρες και οι τσέπες άδειες. Οι τιμές πήραν την ανιούσα. Και δε σταματάνε τη ξέφρενη πορεία τους. Το καθημερινό  tour στα βενζινάδικα για να σωθούν έστω και 20 λεπτά είναι γεγονός.

Και μας είπαν ότι για όλα φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και μας μοιράζουν επιδόματα πείνας που οι προϋποθέσεις για να ενταχθείς ξεπερνούν κάθε φαντασία. Ανεπίσημη προεκλογική περίοδος γαρ. Κοινώς ότι αρπάξουνε, κέρδος θα’ ναι.

Κι ο Τρίτος Παγκόσμιος είναι προ των πυλών. Σε 5 σε 10 χρόνια. Τι σημασία έχει. Ο διακόπτης γύρισε.

Αλλά εμείς τ’ αρνούμαστε όλα αυτά, καθηλωμένοι στον υπέροχο τηλεοπτικό μικρόκοσμο μας. Οι αψεγάδιαστες, ξανθές, πλαστικές κούκλες των πρωινάδικων θυμήθηκαν ξαφνικά τη χαμένη ιδιότητα τους (δημοσιογραφία) και παλεύουν να την εξασκούν με κάθε ευκαιρία. Τα εγκλήματα της Πάτρας και των Γλυκών Νερών είναι ανεξάντλητα στη θεματολογία τους. Κι αν εξαντληθούν, όλο και κάποιο νέο πόρισμα, νέα διάγνωση, νέα είδηση θα σκάσει μύτη. Κι αν δεν είναι νέα, υπάρχει κι η αναμασημένη τροφή ξανά και ξανά. Ακόμη και την σύγχρονη ηρωίδα που ακούει στο όνομα: Ιωάννα βρίσκουν τον τρόπο να την εκμεταλλεύονται. Αυτές που ίδιες παρελάσουν χρόνια τώρα στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα ιατρεία των πλαστικών χειρούργων, που τίποτα πάνω τους δε θυμίζει τον παλιό τους εαυτό, που η κοπτοραπτική πάει σύννεφο, αυτές λοιπόν υμνούν την Ιωάννα. Τη προσπάθεια της, τον αγώνα της, τον πόνο της, τα σημάδια, τα χαρακώματα της.

Γιατί η βλακεία και η ξεφτίλα είναι απύθμενη.

Σ’ έναν κόσμο καλύτερο ονειρεύτηκα να ζω. Και σ’ αυτό τον δρόμο χτίζω και γκρεμίζω ολημερίς.  Εσείς;

Facebook Comments