Ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλείας, Διαμαντής Φλωρίδης, -γιος του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, που προ ολίγων εβδομάδων σε τηλεοπτική εκπομπή ερωτώμενος για την πληθώρα περιστατικών κακοποίησης ζώων, παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, χασκογελούσε απαντώντας ότι «αν τα μετρήσουμε δεν είναι και τόσα πολλά. Απλώς η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη»– εξέδωσε διάταξη, με καθυστέρηση 1 έτους και πλέον έτους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δυνάμει της οποίας αποφάσισε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης θανάτωσης της Νίκης.

Της Νίκης που βρέθηκε από τουρίστες τον Μάιο του 2023 αλυσοδεμένη και παντελώς αποστεωμένη να λιώνει ζωντανή έξωθεν της οικείας των ιδιοκτητών της. Της Νίκης για την οποία δόθηκε μάχη από τον τοπικό φιλοζωικό σωματείο Κρεστένων παρά τις απειλές και τους τραμπουκισμούς των ιδιοκτητών της. Της Νίκης που οι ιδιοκτήτες της έλεγαν ψέματα ότι τη βρήκαν δήθεν στο δρόμο ενώ εμείς βρήκαμε φωτογραφίες που την είχαν από κουτάβι, ράτσας μποξέρ φυσικά, και μονίμως αλυσοδεμένη.

Ο κ. Διαμαντής Φλωρίδης ως αρμόδιος αντιεισαγγελέας της υπόθεσης επιλέγει μονομερώς και εξόφθαλμα να στηριχθεί αμιγώς σε όσα είναι προς όφελος του κατηγορουμένου. Το σκεπτικό του είναι ότι δεν μπορεί να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του ζώου το αδίκημα της θανάτωσης αυτού, στηριζόμενος στην γνωμάτευση που προσκόμισε ο ιδιοκτήτης σύμφωνα με την οποία το σκυλί είχε δαγκωθεί από φίδι. Ωστόσο, η γνωμάτευση δόθηκε τη μέρα σύλληψης του ιδιοκτήτη στις 25/5 ενώ το ζώο υποτίθεται ότι δαγκώθηκε στις 5/5. Το ζώο υποτίθεται επίσης ότι αρνούταν την πρόσληψη τροφής και έφτασε στην κατάσταση αυτή, που δεν μπορούσε ούτε καν να σταθεί στα πόδια του, εντός μόλις τριών ημερών. Το ζώο, όμως, στον κτηνίατρο που νοσηλεύτηκε έτρωγε καθημερινά κονσέρβες και στήθος κοτόπουλο.

Κρίνει, επίσης, ο αντιεισαγγελέας ότι ο ιδιοκτήτης φρόντιζε επαρκώς το σκυλί διότι του είχε κατάλυμα, φαγητό και νερό. Επιπλέον, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί -οι οποίοι δεν έπραξαν τα δέοντα εξ αρχής και κατόπιν καθοδήγησης του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛΑΣ έκαναν εντέλει όσα όφειλαν– το ζώο ήταν λυμένο ενώ η τουρίστρια που κατήγγειλε το περιστατικό το βρήκε δεμένο. Καταλήγει ο αντιεισαγγελέας ότι υπήρχε εντερικό λέμφωμα που το εμπόδιζε να απορροφήσει τις τροφές, αγνοώντας όμως τόσο τη γνωμάτευση του κτηνιάτρου κ. Γαλάνη στην Πάτρα που νοσήλευσε το ζώο, όσο και όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.

Η Νίκη έχασε τη ζωή της βασανιστικά και με τέτοιου είδους εισαγγελείς και δικαστές χάνει ακόμη και τη δικαίωσή της. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές οφείλουν όχι απλώς να σωφρονίζουν τους ενόχους αλλά και να δίνουν καταφύγιο στα θύματα. Είναι η τελευταία ελπίδα των κατατρεγμένων.

ΥΓ: Κύριε υπουργέ Δικαιοσύνης τα περιστατικά κακοποίησης στη χώρα μας είναι πολλές χιλιάδες. Οι καταδικαστικές αποφάσεις όμως όχι. Γιατί έχουμε εισαγγελείς σαν τον κ. Διαμαντή Φλωρίδη που «ξεπλένει» τους δυνάστες των εκ προοιμίου πιο αδύναμων μιας κοινωνίας.

   

Facebook Comments