Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, ενώ ο μηνιαίος πληθωρισμός -ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας- αυξήθηκε, γεγονός που ενδεχομένως καθυστερήσει τις συζητήσεις σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 49,4% τον περασμένο μήνα, από 52% τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η κρατική στατιστική υπηρεσία TurkStat, την ώρα που η μέση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για 48,3%.

Ο μηνιαίας πληθωρισμός, δείκτης στον οποίο εστιάζει σε μεγάλο βαθμό η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αυξήθηκε στο 2,97% έναντι 2,47% τον προηγούμενο μήνα και ήταν υψηλότερος από όλες τις προβλέψεις.

Οι τιμές της εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 14,2% σε μηνιαία βάση και ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στο απροσδόκητο αυτό μέγεθος. Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επέστησε την προσοχή στον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών που προέρχεται από τα δίδακτρα των πανεπιστημίων και την αύξηση των ναύλων των σχολικών λεωφορείων.

Facebook Comments