7 ενήλικες σκύλοι ράτσας μαλινουά, εκ των οποίων το 1 μεγάλης ηλικίας, θηλυκό και ανάπηρο (παράλυτο στο πίσω μέρος) -πιθανώς από τις γέννες-, 6 κουτάβια 15 ημερών και σε παρακείμενο χώρο 5 ενήλικες κυνηγετικοί σκύλοι ράτσας σέτερ και πόιντερ.

Αυτά τα σκυλιά βρέθηκαν στο χώρο του Δ. Μ. στα Πλατανούλια Λάρισας, στα όρια του Δήμου Τυρνάβου. Όλα ζούσαν σε κάτι αυτοσχέδιες κλούβες με σύρματα, γκρεμισμένα τοιχάκια, ξύλα. Χώροι μικροί, ασφυκτικοί με το ένα σκυλί πάνω στο άλλο, γεμάτοι σκουπίδια, τσίγκινα μπολ με μούχλα χωρίς φαγητό και πράσινα νερά. Χώροι που υποδηλώνουν τον εγκλεισμό και την εντέλει εγκληματική εγκατάλειψη αυτών των ζώων.

Από όλα τα σκυλιά μόνο ένα έφερε καταχωρημένη ηλεκτρονική σήμανση. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι, εκτός από την καταφανή παθητική κακοποίηση που υφίσταντο τα ζώα, ξυλοκοπούνταν συστηματικά. Όπως όλα δείχνουν, εκείνη την ημέρα η ηλικιωμένη χτύπησε τα σκυλιά με ογκώδες αντικείμενο και το ένα της επιτέθηκε, με αποτέλεσμα να συρρεύσουν και τα υπόλοιπα. Αυτή τη στιγμή τα σκυλιά έχουν αφαιρεθεί με εισαγγελική εντολή, η Happy Tails ανέλαβε με ευθύνη την φιλοξενία των 13 σκύλων ράτσας μαλινουά και οι όμοροι δήμοι Λαρισαίων και Ελασσόνας ανέλαβαν τους 5 κυνηγετικούς σκύλους.

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς επιμελήθηκε της διευθέτησης του περιστατικού και κυρίως την ανεύρεση χώρου φιλοξενίας και διαχείρισης αυτών σε ασφαλή και εγκεκριμένο χώρο. Ο 47χρονος ιδιοκτήτης τους κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας, για την ανθρωποκτονία της ίδιας του της μητέρας.

Αναμένεται το σχετικό κατηγορητήριο, οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, για τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος των σκύλων. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη διενέργειας συστηματικών ελέγχων στα δεσποζόμενα ζώα, καθώς η ανεύθυνη ιδιοκτησία αποδεικνύεται κακοποιητική κι επικίνδυνη τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.

 

Facebook Comments