Πριν από μερικές ημέρες σχολιάζαμε τη χρονική συγκυρία στην οποία οι αγορές δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις. Είχαμε αναφέρει ότι κατά την εκτίμησή μας, οι πιέσεις ήταν το «μήνυμα» της αγοράς ότι αν η Fed προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, τότε το μέλλον των αγορών και στη συνέχεια της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι τρικυμιώδες.

Πράγματι, χθες δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της κρίσιμης συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου όπου η Fed παραδέχθηκε ανοιχτά πως έλαβε υπόψη της την αναταραχή που είχε προκληθεί στις χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων και εκτίμησε το μέλλον της καταστροφής που θα μπορούσε να υπάρξει.

Άλλωστε, σύμφωνα με κάποια στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι η ίδια η Fed απέτρεψε ένα νέο κύμα χρεοκοπιών ύψους περίπου $500 δισ. στις αρχές του Σεπτεμβρίου καθώς υπήρξε κλήση margin call σε δυο κολοσσιαίες εταιρίες οι οποίες δεν είχαν τη δυνατότητα να το καλύψουν και μετέφεραν τις ζημιές στις τράπεζες. Η Fed αντέδρασε ακαριαία και με ένα πακέτο που πλησιάζει το 55% του πρώτου QE.

Η Fed είναι η βασική αιτία που η μεταβλητότητα εντός του 2015 έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας της και αναμένεται να παραμείνει βασική παράμετρος στην πορεία των αγορών. Η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών, άνοιξε και πάλι την όρεξη των επενδυτών για τοποθετήσεις σε risky assets.

Ο δείκτης Asian Fx Index του Bloomberg πραγματοποιεί ένα από τα καλύτερα ανοδικά ράλι από το 2009, έχοντας βάλει ένα βραχυπρόθεσμο, για την ώρα, τέλος στην πτώση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεγάλα κέρδη και παύση στην πτώση όμως είχαμε και για το δείκτη των emerging currencies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι γεγονός ότι η Fed με την απόφασή της το Σεπτέμβριο, αλλά και τις λεπτομέρειες που τη συνόδευαν, επιχειρεί να δώσει λίγες ανάσες στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Facebook Comments