Η Ιαπωνία περιήλθε σε ύφεση για δεύτερη φορά μετά από αρκετά χρόνια, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, καθώς η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία έπληξε τις δαπάνες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, στο πιο πρόσφατο εμπόδιο που συνάντησε ο πρωθυπουργός Shinzo Abe, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την Ιαπωνία σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.

Το ΑΕΠ στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, συρρικνώθηκε 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ύστερα από το αναθεωρημένο -0,7% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Από τη στιγμή που ο Abe ήρθε στην εξουσία, η ιαπωνική οικονομία έχει υποχωρήσει σε πέντε από τα 11 τρίμηνα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη, παρά τις φιλοαναπτυξιακές πολιτικές του.

Το τελευταίο τρίμηνο επισκιάστηκε από την οικονομική επιβράδυνση και την αναταραχή στις αγορές της Κίνας, και μια πτώση στην παγκόσμια αγορά εμπορευμάτων. Ενώ η επίδρασή τους στις ιαπωνικές εξαγωγές ήταν περιορισμένη μέχρι στιγμής, οδήγησε κάποιες εταιρείες να καθυστερήσουν τις επενδύσεις ή να μειώσουν τα αποθέματα.

Facebook Comments