Η Κριστίν Λαγκάρντ απορρίπτει προς το παρόν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο βοήθειας και καλεί για την Αθήνα να προχωρήσει πρώτα σε «σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας θα πρέπει να βελτιωθούν και το συνολικό βάρος του χρέους να καταστεί βιώσιμο, απαίτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στην Süddeutsche Zeitung. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος μπορεί να έχει ξεκινήσει, αλλά το αποτέλεσμά της δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα, όπως επισημαίνει, ενώ τοποθετεί την ολοκλήρωσή της στο β τρίμηνο  του έτους, «αποκαλύπτοντας» έτσι εμμέσως αλλά σαφώς, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πάει προς τον Μάιο με αρχές καλοκαιριού.
 

Αφαλιστικό και χρέος να γίνουν βιώσιμα

Πιο αναλυτικά, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει στην συνέντευξή της ότι μπορεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, αλλά όσον αφορά το ζήτημα του κατά πόσον το Ταμείο, όπως επιθυμούν οι Ευρωπαίοι, θα διαθέσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα, εξαρτάται από σαφείς προϋποθέσεις. «Η Αθήνα έχει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις να κάνει και προφανώς, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η σκανδάλη, προκειμένου η χώρα να αποδείξει την βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων». Η μεταρρύθμιση πρέπει «να είναι πολύ φιλόδοξη» είπε η Λαγκάρντ. Και η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι «το συνολικό ελληνικό χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο».

Στο β τρίμηνο η συμφωνία για το ασφαλιστικό

Το χρέος, λέει η Λαγκάρντ πρέπει «να αναδιοργανωθεί και να αναδιαρθρωθεί. Θα πρέπει να είναι βιώσιμο, δεν πρέπει να επιβαρύνει την οικονομία. Μέχρι τώρα και οι δύο αυτές προϋποθέσεις δεν πληρούνται. Ναι, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος, κοιτάμε πιο μακριά, παρατηρούμε, κάνουμε τα σχόλιά μας…». Το ΔΝΤ βλέπει ότι έχει ξεκινήσει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, «αλλά δεν ξέρουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, πόσα χρήματα σκοπεύει το ΔΝΤ να δώσει, η Λαγκάρντ χαμογέλασε. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αποφασίσει την περαιτέρω συμμετοχή μας. «Ίσως τα 16 δισεκατομμύρια που έχουν απομείνει από τα προηγούμενα προγράμματα;», ρωτούν οι δημοσιογράφοι. Η Λαγκάρντ απαντά αόριστα: Αυτά έχουν περισσέψει.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, στις 21 Ιανουαρίου η Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός. Την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφτηκε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ακριβώς την ημέρα που ο Πολ Τόμσεν βρέθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο Σόιμπλε έχει υποσχεθεί, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι το Βερολίνο θα εξακολουθεί να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα, μόνο εάν και το ΔΝΤ παραμείνει σε αυτό.

Το Ταμείο θεωρεί ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Αθήνας είναι σχεδόν απραγματοποίητοι. Η Ελλάδα πρέπει να «τρέχει» ετησίως για αρκετά χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, χωρίς κούρεμα – δηλαδή να μειωθεί από το σημερινό 200% σε περίπου 120% του ΑΕΠ. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αμφιβάλλουν ότι είναι σε θέση να πείσουν το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για κάτι τέτοιο.

Facebook Comments