…Η ρευστότητα παραμένει στο επίκεντρο, με 55 εισηγμένες να συνεχίζουν να έχουν ταμείο κάτω από 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Merit AXEΠΕΥ κ. Ν. Καυκά, παρατηρείται μικρή μείωση κατά 314,12 εκατ. ευρώ του συνολικού τραπεζικού δανεισμού στα 37,842 δισ. ευρώ από 38.156 δισ. ευρώ το 12μηνο του 2012, αν και αυτή φαίνεται ότι χρηματοδοτήθηκε από τα ταμεία των εταιρειών, αφού εκεί καταγράφεται αντίστοιχη μείωση κατά 286,9 εκατ. ευρώ στα 6,816 δισ. ευρώ. Επιπλέον, συνεχίζεται η προσπάθεια βέλτιστης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και αναδιάρθρωσης του δανεισμού, καθώς ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός συρρικνώθηκε κατά 3,9% στα 19,845 δισ. ευρώ. Τέλος, υπάρχουν 26 εταιρείες με καθαρό ταμείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Καρέλια, ΟΠΑΠ, Aegean, EXAE, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΜΕΤΚΑ, Eurobank Properties, Πλαίσιο, ενώ στη λίστα προστέθηκε και ο Σαράντης, έστω και οριακά.

…Ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει η ΔΕΠΑ φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, μετά τη δικαίωση της ευρωπαϊκής εταιρείας RWE, που θα λάβει επιστροφές περίπου 1 δισ. ευρώ έπειτα από προσφυγή της στη διαιτησία.

…Ειδικότερα, η γερμανική RWE, γνωστή από το ενδιαφέρον της προς τη ΔΕΗ κατά το παρελθόν, ανακοίνωσε ότι δικαιώθηκε από τη διεθνή διαιτησία στην οποία προσέφυγε κατά της ρωσικής Gazprom, ζητώντας ανατιμολόγηση και χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο που αγόραζε από τον Μάιο του 2010.

…Να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία δικαιώθηκε και θα αποζημιωθεί, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι πωλούν το φυσικό αέριο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φθηνότερα από την Ελλάδα και από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα πληρώνει το φυσικό αέριο 30% πιο ακριβά από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

…Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ θα προσθέσουν τα ΣΩΛΚ στον τζίρο τους από τον TAP. Η εταιρεία είναι σε διαρκή προσπάθεια διατήρησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω του επενδυτικού προγράμματος. Στοχεύει ταυτόχρονα στους υποθαλάσσιους αγωγούς, καθώς τα υποθαλάσσια κοιτάσματα διεθνώς αυξάνονται. Ειδικότερα, ήδη τέτοια κοιτάσματα σύντομα θα εξορυχθούν από αφρικανικές χώρες (Αγκόλα, Νιγηρία κ.ά.).

…Η διασπορά των πωλήσεων διεθνώς είναι εξαιρετική (11% Αφρική, 39% Αμερική, 10% Ασία, 10% Ευρώπη πλην ευρωζώνης, 23% ευρωζώνη και μόνο 6% Ελλάδα). Σε όλη την γκάμα των προϊόντων αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από 5 μέχρι 10 αντίπαλα εργοστάσια. Αρα, ήδη η άριστη ποιότητα των προϊόντων της την κατατάσσει σε ένα κλειστό club παραγωγών των ειδικών προδιαγραφών αυτών σωλήνων. Παρά δε τα υφιστάμενα μειονεκτήματα των στοιχείων κόστους έναντι των ανταγωνιστών της (υψηλότερο ενεργειακό κόστος, μεταφορικό κόστος, υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος κ.λπ.), η διαρκής αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της υπεραντισταθμίζει τα μειονεκτήματα.

…Η πρόσληψη στελεχών από την αγορά, ώστε να ενισχύσει τη διοικητική του δομή και τη διεθνή παρουσία, συνέχεια της προσπάθειας για μείωση των θυγατρικών εταιρειών μέσω συγχωνεύσεων και «λουκέτου» σε ανενεργές επιχειρήσεις και επιστροφή στις κύριες δραστηριότητες, όπως οι κατασκευές και τα έργα περιβάλλοντος, αποτελούν τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής του ομίλου Ελλάκτωρ.

…Ετσι, στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου προστέθηκαν ο κ. Θ. Πανταλάκης (με μακρά θητεία στον τραπεζικό χώρο), το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ κ. Ι. Αϊβάζης και ο γνωστός επενδυτής κ. Ι. Τζιβέλλης, ο οποίος κατέχει εδώ και περίπου δέκα χρόνια μετοχική σχέση με την Ελλάκτωρ.

…Ούτε καν ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Λούλης ο κ. Κ. Λούλης

 

ΧΣ

Facebook Comments