Ημερήσια κέρδη της τάξης του 5% κατέγραφαν αργά χθες το βράδυ οι τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες έχουν «αθόρυβα» ενισχυθεί κατά περίπου 40% σε σχέση με το ναδίρ 12ετίας που είχαν προσεγγίσει στις αρχές του έτους (κοντά στα 26 δολ./βαρέλι), ευνοημένες από την ευρύτερη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές (Η Wall Street για παράδειγμα έχει καταγράψει κέρδη 8% από τα μέσα Φεβρουαρίου).

Σημαντικό ρόλο στο ράλι του πετρελαίου έχουν διαδραματίσει και οι προσδοκίες ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να σταθεροποιήσουν την αγορά, πέρα από την προκαταρκτική συμφωνία για «πάγωμα» παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, ένα ενθαρρυντικό αλλά όχι επαρκές πρώτο βήμα. Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία PIRA, οι μεγάλοι «παίκτες» του ΟΠΕΚ θέτουν τον πήχυ για τα επιθυμητά επίπεδα τιμών βραχυπρόθεσμα στα 50 δολ./βαρέλι.

Στο κλίμα αυτό, το πετρέλαιο μπρεντ ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά φέτος το «φράγμα» των 40 δολ./βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 37,6 δολ./βαρέλι, έχοντας λάβει ώθηση και από τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα του αναμενόμενου επίπεδα.

Facebook Comments