ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ όλες τις ενδείξεις, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές με επικεφαλής το Βερολίνο έχουν λάβει την πολιτική απόφαση να κλείσουν με κάποιες «εκπτώσεις» την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου, γιατί η προσφυγική κρίση τούς υποχρεώνει να αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Οι επικεφαλής των θεσμών ξεκινούν από αύριο την τελική φάση των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από το Πάσχα.

Η αλλαγή στάσης των Γερμανών είχε διαφανεί δημόσια εδώ και αρκετές βδομάδες, περίπου την περίοδο που «σφραγίστηκαν» τα βόρεια σύνορα της χώρας μας. Οι σκληροί σταμάτησαν να κάνουν δηλώσεις, ενώ από κάποια στιγμή και μετά ορισμένοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άρχισαν να αναφέρονται σε εναλλακτικές λύσεις στο ασφαλιστικό σηματοδοτώντας και τη στροφή από την αρχική απαίτηση για μείωση κύριων συντάξεων.

Τις προηγούμενες μέρες είχαμε και την αναδίπλωση του ΔΝΤ, μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου του, ο οποίος δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι λόγω του προσφυγικού θα μπορούσε να επιδειχθεί βραχυπρόθεσμα μια μεγαλύτερη ευελιξία στην Ελλάδα. Στην ουσία, δηλαδή, προανήγγειλε ότι ο διεθνής οργανισμός μετριάζει την αρχική απαίτηση για δημοσιονομικά μέτρα μέχρι 9 δισ. ευρώ την τριετία 2016-2018. 

Ολα τα παραπάνω ευνοούν την επίτευξη συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα περιέχει στην παρούσα φάση λιγότερα επώδυνα μέτρα, προφανώς γιατί οι συγκεκριμένοι εταίροι και δανειστές δεν θέλουν τώρα την κατάρρευση της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια πολιτική εξέλιξη ευνοϊκή στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση, αλλά κακή για τους πολίτες και τη χώρα.

Ευνοϊκή για την κυβέρνηση, η οποία χωρίς την επίδειξη ευελιξίας από τους δανειστές δεν θα μπορούσε να περάσει από τη Βουλή ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα (μείωση κύριων συντάξεων, φορολογία αγροτών).
Ωστόσο, το γεγονός ότι στην παρούσα φάση οι δανειστές δεν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση δεν είναι θετικό για τους πολίτες, απλώς συγκυριακά βολεύει την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί με την οικονομική πολιτική που ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Τα νέα μέτρα θα τα βρούμε μπροστά μας σε επόμενη αξιολόγηση, αφού το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει.

Στο καίριο ερώτημα γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι γίνονται ξαφνικά «γενναιόδωροι», η απάντηση θα πρέπει να αναζητηθεί στην προσφυγική κρίση.

 
Αυτή τη στιγμή η κ. Μέρκελ παίζει την πολιτική της επιβίωση και επειδή είναι εξαιρετικά έμπειρη, μπορεί να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες της, αλλά χρειάζεται εξωτερική στήριξη. Το ρόλο αυτό ανέλαβε να τον παίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι πήρε το τεράστιο ρίσκο να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων.

Προς το παρόν, με το «σφράγισμα» των βορείων συνόρων η ροή προσφύγων προς τη Γερμανία μηδενίστηκε, αφού την τελευταία εβδομάδα μπαίνουν λιγότερα από 10 άτομα ημερησίως από 2.000 εισόδους τον περασμένο Σεπτέμβριο. 
Η χώρα μας, όμως, καθίσταται πλέον όμηρος της Τουρκίας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τη ροή προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Θα το κάνει σίγουρα εάν οι εταίροι δεν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της για πολιτικά ανταλλάγματα (κατάργηση βίζας για Τούρκους υπηκόους, αναθέρμανση της ενταξιακής της πορείας). Ωστόσο, τότε θα είναι πλέον αργά για την Ελλάδα, αλλά αυτά για τον κ. Τσίπρα είναι ψιλά γράμματα, το ζητούμενο σήμερα για αυτόν είναι να παραμείνει με κάθε κόστος στην εξουσία.

Facebook Comments