Ας ξεκινήσουμε απ΄το τέλος. Αν ο Τσίπρας, έχοντας ξεμείνει από χρηματικό και πολιτικό κεφάλαιο, επικαλεστεί εκ νέου το θυμικό του α-λα-καρτ εθναμύντωρα ψηφοφόρου, θα απευθυνθεί στο γνωστό κοινό του, που διατρέχει κάθετα τον κομματικό χάρτη: Στους πελάτες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της ΧΑ, της ΛΑΕ, της Εθνικής Ενότητας, της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΕΠΑΜ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των λοιπών δυναμικών φωνακλάδων, που είναι πάντα αλάθητοι, άμωμοι, αγνοί και πατριώτες – σε αντίθεση με τους ξεπουλημένους οπαδούς της διαλεκτικής της ευθύνης. Η ανθρωπογεωγραφία, δε, των ψηφοφόρων του Αλέξη αρκεί για να αντιληφθεί κανείς σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η μετά-ευρώ Ελλάδα.

Άλλωστε, εφόσον φτάσουμε εκ νέου σε δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές, ή σε δεύτερο δημοψήφισμα, το ίδιο το γεγονός αυτό θα έχει συντελεστεί, ούτως ώστε να εξακολουθούν να προστατεύονται οι κατεξοχήν πελάτες του κυβερνώντος συστήματος: Όσοι, δηλαδή, ζουν από το κράτος, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Διότι, ο λόγος που δεν κλείνει η αξιολόγηση, δεν είναι το πακέτο των προληπτικών μέτρων 3.6 δις, ή 2% του ΑΕΠ, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης να παραγάγει τα συμπεφωνημένα 5.4 δις όχι με περικοπές, αλλά δια της φορομπηχτικής οδού – την οποία και φορτώνει ξεδιάντροπα σε τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι μια βολική εμμονή, αφού αναγκάζει το ΔΝΤ να επισημάνει πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και να ζητά επιπλέον εγγυήσεις δημοσιονομικών αποτελεσμάτων.

Πλέον, μετά και τις Πασχαλινές ευχές του ΠτΔ και την αναφορά στον Πρωταγόρα (που με το “πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος” μόνο σε νομίσματα δεν αναφέρεται), η σύνοδος των δραχμικών δυνάμεων φαίνεται να ολοκληρώνεται. Ο Τσίπρας επιθυμεί να περισώσει την χαμένη κόκκινη τιμή του και να πραγματώσει το παιδικό του όνειρο, Καμμένος και Παππάς ετοιμάζουν ένα κατεστημένο που θα αγοράσει την Ελλάδα μπιρ-παρά με αμερικανικές πλάτες (βλ. και υδρογονάνθρακες), ο Σόιμπλε τρίβει τα χέρια του καθώς ετοιμάζεται να εξυγιάνει την ευρωζώνη με την παραδειγματική αποβολή της Ελλάδας και την εισαγωγή Βουλγαρίας και Ρουμανίας, το ΔΝΤ σιχάθηκε τους Έλληνες κι αναζητά exit strategy, ενώ τα γίδια της εγχώριας πλειονότητας ορέγονται γιουρούσι.

Με τον ίδιο τρόπο, που η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση δεν έκλεισε “πριν τα Χριστούγεννα”, με τον ίδιο τρόπο που έσκασαν τα wikileaks, που προέκυψε εν αιθρία το πακέτο προληπτικών μέτρων, που περάσαμε το καθολικό και το ορθόδοξο Πάσχα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα στο eurogroup της 9ης Μαϊου. Αντίθετα, όπως είπε κι ο Τσακαλώτος, που έρχεται η ώρα του να φαγωθεί από τον Κρόνο-Αλέξη, “καήκαμε”. Το καλοκαίρι, κατά τα φαινόμενα, μετά από μια τελική ευθεία τρεναρίσματος και απάτης, θα κληθούμε να πούμε και “ζήτω”.

Facebook Comments