Μια ακόμα έκπληξη περίμενε χθες τους επενδυτές καθώς η Wall Street έδειχνε ότι θα συνεχίσει το ανοδικό σερί και θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, η αγορά είχε άλλα σχέδια και έκλεισε με ισχυρές απώλειες, παίρνοντας πίσω τα κέρδη της Δευτέρας. Όπως είχαμε επισημάνει, ο Nasdaq παραμένει ο μοναδικός δείκτης του οποίου οι μετοχές σημειώνουν συνεχώς χαμηλά 52 εβδομάδων και αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον.

Κάτι το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο S&P 500 απέχει κάτι περισσότερο από 3,0% από τα ιστορικά του υψηλά. Με τη μεταβλητότητα σε αυτά τα επίπεδα, μια άνοδος 3,0% στις επόμενες ημέρες δεν είναι και τόσο πιθανό σενάριο. Το πιθανότερο είναι αυτό που θέλει τη μεταβλητότητα να αυξάνεται και φυσικά αυτό δε σημαίνει άνοδο για τους δείκτες.

Η χαμηλή μεταβλητότητα έχει οδηγήσει τις μετοχές με low beta σε ισχυρή υπεραπόδοση έναντι των μετοχών με high beta. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον και το παρακάτω γράφημα είναι συγκλονιστικό.

Υπάρχουν κι άλλα γραφήματα όπως το παραπάνω, τα οποία δείχνουν ότι οι μελλοντικές αποδόσεις είναι δύσκολο να είναι θετικές.

Επίσης, κατακόρυφη αύξηση έχει σημειώσει και η ημερήσια μεταβλητότητα. Για πάνω από ένα μήνα, ο S&P 500 δεν έχει σημειώσει κάποια σημαντική κίνηση. Η μέση ημερήσια μεταβολή του τελευταίου μήνα είναι 0,35%, αλλά των τελευταίων ημερών είναι 0,80%. Αύξηση πάνω από 200% και φυσικά, το σχετικό γράφημα δείχνει τις κορυφές του Αυγούστου και του Νοεμβρίου… Σε άλλο γράφημα, η μεταβλητότητα μας δείχνει τέσσερις ημερομηνίες: 2000-2001, 2007-2008, 2011 και σήμερα.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός, έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες εισροές κεφαλαίων των τελευταίων δυο ετών και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ισχυρή αβεβαιότητα και οι επενδυτές αναζητούν την ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Χθες, τα Μέσα δημοσίευσαν ότι ο Soros αγόρασε χρυσό, κάτι το οποίο είχαμε αποστείλει στα mails των ενδιαφερόμενων, από το Φεβρουάριο. Ο Soros επίσης αύξησε τα put options στον S&P 500, στα $2,1 εκατ.

Η αύξηση της μεταβλητότητας και του ρίσκου μπορεί να έρθει από πολλούς παράγοντες. Το Bloomberg πάντως δημοσίευσε το παρακάτω γράφημα στο οποίο επισημαίνει ότι ο Ιούλιος είναι πραγματικό δύσκολος για την Ελλάδα και πιθανόν για το κλίμα στις αγορές.

Τα εταιρικά κέρδη στον S&P 500 έχουν βρεθεί στα επίπεδα του 2007 και μετά το τέλος των ανακοινώσεων πρώτου τριμήνου, «ψαλιδίστηκαν» και οι προσδοκίες για τα επόμενα τρίμηνα.

Το επενδυτικό συναίσθημα στον S&P 500 βρίσκεται στα επίπεδα του 2011.

Facebook Comments