Μετά από την απόφαση της BoJ η οποία δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον και για μια ακόμα φορά έδειξε ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, σειρά παίρνει η Fed. Σε αντιδιαστολή με την περσινή περίοδο του Σεπτεμβρίου, φέτος όλο το διάστημα του καλοκαιριού ήταν εξαιρετικά ομαλό για τις αγορές και αυτό πιθανότατα γιατί τα futures δεν έδειχναν κάποια σημαντική πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων, επομένως οι αγορές δεν είχαν λόγο να στείλουν το δικό τους μήνυμα. 

Δεδομένου, ότι η Fed δε συνηθίζει σε εκπλήξεις και δεδομένου ότι η ίδια η Yellen έχει τονίσει ότι οι αποφάσεις της Fed θα είναι ομαλές και απόλυτα προεξοφλημένες, το πιθανότερο σενάριο για σήμερα είναι να υπάρξει μια περισσότερο ξεκάθαρη δήλωση ότι μια αύξηση επιτοκίων έρχεται εντός του 2016, αλλά όχι σήμερα. Η Janet Yellen, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της στο πρόσφατο Jackson Hole, επιθυμεί διακαώς να μπει και πάλι στο παιχνίδι της αύξησης των επιτοκίων. 

Η Janet Yellen έχει πρόσφατα τονίσει ότι οι διεθνείς συνθήκες έχουν ομαλοποιηθεί και ότι η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας οδεύει συνεχώς προς καλύτερα επίπεδα. Τα τελευταία μικτά macro ίσως δώσουν “πάτημα” να δικαιολογήσει μια ακόμα συνεδρίαση χωρίς αύξηση επιτοκίων. Δεν αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιο σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές καθώς η Fed, δε θα ριψοκινδυνεύσει να θεωρηθεί ότι ασκεί ή δέχεται πολιτικές πιέσεις και δίνει κατευθύνσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το ρόλο της. 

Η Yellen έχει αποδειχθεί ότι είναι μια κεντρική τραπεζίτης, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στις αγορές και αποφεύγει να δει τη μακροπρόθεσμη εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, με τις τελευταίες δηλώσεις της να είναι υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτή την άποψη για να μην εξατμίσει και τα τελευταία επίπεδα αξιοπιστίας της ίδιας αλλά και της Fed.

Facebook Comments