Η αβεβαιότητα του Brexit θα επηρεάσει την πορεία της στερλίνας το επόμενο διάστημα. Αυτό επισημαίνει σε νέο της note η Barclays, τονίζοντας πως αν και το βρετανικό νόμισμα είναι υπερπουλημένο, παραμένει ευάλωτο σε νέο σοκ.

Όπως επισημαίνει, η τελική λύση του Brexit θα έχει αντίκτυπο στο επίπεδο ισορροπίας της στερλίνας, με το νόμισμα ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα, να προσφέρει σαφή μακροπρόθεσμη αξία, αφού υπήρξε φθηνότερο σε σταθμισμένη βάση μόνο δύο φορές κατά τον τελευταίο μισό αιώνα: στα βάθη της πρόσφατης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίση, και κατά τα μέσα της δεκαετίας του 70, στην κρίση του ισοζυγίου πληρωμών της Βρετανίας,

Σύμφωνα με την Barclays, αυτό αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα ικανοποιητικό discount, αλλά αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η στερλίνα δεν μπορεί να γίνει ακόμη πιο φθηνή.

Ενώ η μεσοπρόθεσμη αξία του βρετανικού νομίσματος είναι σημαντική, υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για τους αγοραστές μακροπρόθεσμων επενδύσεων της Βρετανίας, να περιμένουν την κυβέρνηση να ανακοινώσει τα σχέδιά της γύρω από τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Αυτό αφήνει τη στερλίνα εκτεθειμένη σε περισσότερα  “flash crashes”, ιδιαίτερα σε περιόδους έλλειψης ρευστότητας, καθώς τα σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης προς την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, παραμένουν αναπάντητα και άγνωστα.

Έτσι, οι short θέσεις αναμένεται να επιμείνουν απέναντι στη στερλίνα, ωστόσο το γεγονός ότι οι δείκτες momentum του νομίσματος στέλνουν σήμα υπερπουλημένων θέσεων, περιορίζει το μέγεθος που μπορεί να λάβει η βουτιά του στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments