Στις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής, αναφέρεται η Citigroup σε νέο της report, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού. Επισημαίνει δε, πως όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αυξανόμενη εσωτερική πίεση τόσο εντός του κόμματός της όσο και από την αντιπολίτευση σε σχέση με τη διαπραγματευτική στρατηγική της απέναντι στους πιστωτές. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές παραμένουν απίθανες, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μένει πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ένας άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διεξάγει δημοψήφισμα για τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που ζητήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.  

Η Citi αναφέρεται επίσης και στην επιστολή που αναμένεται να στείλουν οι πιστωτές ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποί τους. Αξιωματούχοι φέρεται να δηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να καθυστερήσουν πολύ περισσότερο, καθώς το Eurogroup του Φεβρουαρίου είναι η προθεσμία για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν ανοίξει το εκλογικό ημερολόγιο της Ε.Ε.

Η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί περαιτέρω περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και αυστηρές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά προκειμένου να ολοκληρώσει την β αξιολόγηση, την στιγμή που ο ESM δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει η Citi, η ανάγκη να επιτευχθεί μια συμφωνία ενδέχεται να αυξηθεί και από την πλευρά των πιστωτών, λόγω των εκλογών στην Ε.Ε. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός πολιτικού στην Ε.Ε να υπάρξει μία νέα αναταραχή στην Ελλάδα, αυξάνοντας των κίνδυνο χρεοκοπίας και Grexit, έτσι η συμφωνία εντός των προσεχών μηνών είναι πιθανή, αν και η 20η Φεβρουαρίου φαίνεται αρκετά… δύσκολο να “πιαστεί”.

Της Ελευθερίας Κούρταλη
 

Facebook Comments