Κρόκος Κοζάνης, ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου
Ο Κρόκος Κοζάνης είναι κωμόπολη σε απόσταση 5χλμ από την πόλη της Κοζάνης η οποία είναι η μοναδική περιοχή για καλλιέργεια κρόκου στην Ελλάδα.
Ο Κρόκος Κοζάνης είναι κωμόπολη σε απόσταση 5χλμ από την πόλη της Κοζάνης η οποία είναι η μοναδική περιοχή για καλλιέργεια κρόκου στην Ελλάδα.
Ο Κρόκος Κοζάνης είναι κωμόπολη σε απόσταση 5χλμ από την πόλη της Κοζάνης η οποία είναι η μοναδική περιοχή για καλλιέργεια κρόκου στην Ελλάδα. Από τα αρχαία κιόλας χρόνια, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια, κι αυτό αποδεικνύεται από τη συνήθεια της Κλεοπάτρας να το χρησιμοποιεί στα καλλυντικά της. Αξιοσημειώτο είναι ότι χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου. Γι αυτό το λόγο είναι ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικό στον κόσμο.
Ομως, το ελληνικό σαφράν εκτός από την νοστιμιά και το χρώμα που χαρίζει στο φαγητό, περιέχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη.
Διατροφική αξία
Περιέχει υδατάνθρακες, λίγη πρωτεΐνη, ελάχιστο λίπος και μηδενική χοληστερίνη. Το 1 κουταλάκι του γλυκού κρόκου, έχει 7 θερμίδες.
Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα μουλιάζουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και προστίθεται στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί.
Όσον αφορά στην κατανάλωση ροφημάτων κρόκου Κοζάνης όταν ο κρόκος είναι σε στίγματα, υπολογίζουμε 10-12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού ρόφημα. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των 0,25g για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται κατευθείαν στα ροφήματα ή το νερό.
Facebook Comments