Η BofA Merrill πραγματοποίησε μια έρευνα σχετικά με την αντίδραση της αγοράς σε πέντε αναπτυγμένες χώρες οι οποίες προχώρησαν σε αλλαγή του φορολογικού τους συστήματος, από το 1973 μέχρι και σήμερα. Ποια είναι τα συμπεράσματα για την πιθανή αντίδραση του USD στην επερχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, που θα ξεκινήσει στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, όπως δήλωσε χθες ο Trump;

Τα τελικά συμπεράσματα είναι τρία. Πρώτον, ο πληθωρισμός σημειώνει αύξηση τον πρώτο χρόνο και στη συνέχεια κινείται χαμηλότερα. Δεύτερον, τα πραγματικά επιτόκια σημειώνουν πτώση αλλά στη συνέχεια επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα. Τρίτον, εν αναμονή της φορολογικής μεταρρύθμισης, τα νομίσματα αποδυναμώνονται και στη συνέχεια κινούνται ανοδικά για τους επόμενους μήνες.

Η BofA ανακάλυψε ότι οι επενδυτές τείνουν να πουλάνε το νόμισμα έξι μήνες πριν από τη φορολογική μεταρρύθμιση και να το αγοράζουν στο επόμενο εξάμηνο. Η πρόσφατη πτώση του δολαρίου μπορεί να έχει μικρή σχέση με την αναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση καθώς οι επενδυτές αναζητούν επίπεδα για νέες τοποθετήσεις.

 

Facebook Comments