Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ΄ τρίμηνο, διότι η ανάπτυξη τριών εκ των μεγαλύτερων οικονομιών της ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών.

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% στο τρίμηνο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 0,5% και μετά από την αύξηση του ΑΕΠ 0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ “έτρεξε” με ποσοστό 1,7%.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την εύθραυστη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανάκαμψη της οικονομίας των 19 χωρών της ευρωζώνης. Αφότου η ευρωζώνη αντιμετώπισε την αβεβαιότητα τον περασμένο χρόνο, οι προοπτικές για το 2017 επισκιάζονται από τις υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές, μια άνοδο του λαϊκισμού εν όψει των εκλογών σε σημαντικές οικονομίες της περιοχής και τους κινδύνους που συνδέονται με το Brexit και τις αμερικανικές πολιτικές.

Οικονομολόγοι της Capital Economics αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός έχει ανακάμψει και θα περιορίσει τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών, ενώ ακόμη το πολιτικό ρίσκο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη.

Το γερμανικό ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων για 0,5%, ενώ και η Ιταλία συνέχισε να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο από αυτών των ομολόγων της (0,2%). Τα στοιχεία από την Ολλανδία εμφάνισαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε 0,5%, λιγότερο από το 0,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Το ισπανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% και το γαλλικό κατά 0,4%, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Facebook Comments