Το σχέδιο επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε 11 κράτη – μέλη είναι παράνομο, αναφέρουν στην 14σέλιδη γνωμοδότησή τους οι δικηγόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως μεταδίδει το Reuters, η γνωμοδότηση των δικηγόρων θα καταστήσει δυσκολότερη την εφαρμογή του φόρου ο οποίος είχε ως στόχο την καταβολή από τις τράπεζες 35 εκατ. ευρώ ετησίως ως αντάλλαγμα των κρατικών ενισχύσεων που έλαβαν την περίοδο 2007 – 09.
 
Σημειώνεται πως το φόρο επί των μετοχών, παραγώγων και repos, σχεδιάζουν να υιοθετήσουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Κατά του φόρου  έχει ταχθεί, μεταξύ άλλων, η Βρετανία γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τους δικηγόρους το σχέδιο ξεπερνά τη δικαιοδοσία των κρατών μελών για τη φορολόγηση στο πλαίσιο των διεθνών τελωνειακών κανονισμών. 
 
Επίσης δεν είναι συμβατό με τη συνθήκη της Ε.Ε. καθώς περιορίζει τη φορολογική ικανότητα των κρατών που δεν συμμετέχουν, αναφέρουν στη γνωμοδότησή τους οι δικηγόροι της Ε.Ε. 
 
Η επιβολή του φόρου σε ορισμένες μόνο χώρες θα οδηγούσε σε διακρίσεις και σε διαστρέβλωση του ανταγωνισμού σε βάρος των χωρών που δεν συμμετέχουν, προσθέτουν οι δικηγόροι.

Facebook Comments