Ο γενικός δείκτης υποχωρεί οριακά στα επίπεδα των 1.100 μονάδων, με τους πωλητές να βγαίνουν στις τράπεζες, με εξαίρεση την Eurobank, καθώς ο δείκτης του, υποχωρεί κατά 2,2%, στις 177 μονάδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζεται για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου Πλαστικά Θράκης, Φουρλής, Ζάχαρη, Σαράντης και Αττικής “κλέβουν” την παράσταση.

Ισχυρή είναι η αντίδραση στον ΟΤΕ, σχεδόν κατά 2,5%, ένα από τα αγαπημένα χαρτιά των ξένων εξαιτίας του σταθερού management, της επιτυχούς αναδιάρθρωσης του δανεισμού και των συνεχών προσπαθειών περιστολής δαπανών, με νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Κέρδη και για τη ΔΕΗ, με τη Citigroup να promotάρει τη μετοχή, την Ιντραλότ, την ΕΧΑΕ και την MIG, που συνεχίζει ακάθεκτη την κούρσα της, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Vivartia επιδιώκει τη δημιουργία διεθνούς brand για τα γιαούρτια της. Ταυτόχρονα, από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για το deal Ολυμπιακής – Aegean, κάτι που αν προχωρήσει θα αποφέρει έσοδα για τον όμιλο κοντά στα 80 εκατ. ευρώ.  

Yπό έλεγχο είναι οι πιέσεις στο Χ.Α., χωρίς να αποκλείονται και οι… εκπλήξεις για τη συνέχεια, στα πρότυπα της χθεσινής συνεδρίασης, που ξεκίνησε με διόρθωση και έκλεισε στα υψηλά ημέρας ο γενικός δείκτης. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι η αγορά, όχι μόνο ανεβαίνει εδώ και τέσσερις συνεδριάσεις, αλλά έχει διορθώσει μόνο έξι φορές από τα τέλη Αυγούστου, ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί από τον Μάιο και μετά, δηλαδή μετά την υποβάθμιση της αγοράς σε αναδυόμενη. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, η διόρθωση είναι μάλλον καλοδεχούμενη, δίδοντας περιθώρια τοποθετήσεων και πάλι, σε καλύτερες αποτιμήσεις, αν και η αγορά παραμένει ακριβή, με το p/e να προσεγγίζει το 18. Που σημαίνει, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ότι για να δικαιολογηθεί p/e της τάξης του 10 οι εισηγμένες θα πρέπει να εμφανίσουν την επόμενη χρονιά κέρδη 70% κατά μέσο όρο, πράγμα αδύνατο, δεδομένων των άσχημων οικονομικών συνθηκών. Οπότε, όπως εξηγούν οι ίδιοι οι ξένοι που πραγματοποιούν σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου κινούνται με βάση την αξιολόγηση της Morgan Stanley αφενός και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της χώρας το 2014 αφετέρου.

Facebook Comments