H ένταξη της αγοράς στους δείκτες της Morgan Stanley από αύριο σηματοδοτεί μεταβλητότητα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς και τραπεζικά στελέχη. Σύμφωνα με τους ίδιους το επόμενο διάστημα θα φανεί αν όσοι μπήκαν την περασμένοι εβδομάδα και κυρίως στις δέκα μετοχές που διαρθρώνουν τον Ελληνικό δείκτη, ήταν βιαστικοί, πουλώντας σήμερα, αλλά και χθες στους μακροχρόνιους παίκτες και στα ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού ή αν θα παραμείνουν.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για ένα συνηθισμένο «κρυφτούλι» μεταξύ των ισχυρών χαρτοφυλακίων ενόψει της μετάταξης της αγοράς σε κάποιον δείκτη από έναν άλλο και εν προκειμένω του Χ.Α. από τις ώριμες αγορές στις αναδυόμενες. Σημειωτέον ότι από τον Μάιο που έγινε η σχετική ανακοίνωση της Morgan Stanley, έχουν τοποθετηθεί στο Χ.Α. κοντά στο 1 δις. ευρώ. Τα δε χαρτιά που απαρτίζουν τον MSCI Greece καταγράφουν αποδόσεις σε ένα χρόνο που ξεπερνούν το 100%. Υπό αυτά τα δεδομένα, αλλά και λόγω κλεισίματος του έτους είναι λογικό να παρατηρηθεί κατοχύρωση ρευστότητας και κερδών.
Επιπρόσθετα, το αν θα παραμείνουν κάποιοι παίκτες στην αγορά αποτελεί συνάρτηση της επικαιρότητας.  Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μονοπωλούν της επικαιρότητας, αν και θεωρείται προεξοφλημένο ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Κάτι που μένει να φανεί. Το Greekovery, σύμφωνα με τους ξένους συνδέεται με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή φέτος. Αυτός είναι και ο λόγος που κυβέρνηση και θεσμικοί αισιοδοξούν για την πραγματοποίηση συμφωνίας για επίλυση του ζητήματος του Ελληνικού χρέους με τρόπο βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια.
Στα της αγοράς τον Δεκέμβριο ξεκινάει επισήμως η περίοδος εξάσκησης των warrants, αν και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από πλευράς ΤΧΣ να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την Eurobank, αν και ακούγεται ότι η προσφορότερη τιμή για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας με συμμετοχή ιδιωτών είναι κοντά στα 60 με 70 λεπτά.
Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται 1,6%, στα 4,44 ευρώ, καθώς οριστικοποιείται το deal με την Invel για την ΠΑΝΓΑΙΑ. Κέρδη στα 0,675 ευρώ για την Alpha, αμετάβλητη στο 1,48 ευρώ η Πειραιώς και οριακή άνοδος στα 23,35 ευρώ για τα Folli και στα 6,33 ευρώ για την Frigoglass. Πιέσεις βγαίνουν στην Ιντραλότ και την MIG πάνω από 4%, στα 9,37 ευρώ υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, στα 21,12 ευρώ η Coca Cola και οριακές απώλειες για την ΔΕΗ, στα 11,23 ευρώ. Κάτω από τα 6 ευρώ ο Μυτιληναίος και στα 12,59 ευρώ υποχωρεί η ΜΕΤΚΑ με τον ΟΤΕ στα 9,02 ευρώ. Οι συναλλαγές υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments