Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

6 λεπτά ανάγνωση
3 Δεκεμβρίου 2013

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα την Τρίτη, μετά από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η Federal Reserve μπορεί προχωρήσει τελικά στο tapering νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 Index σημείωσε 1,53% χαμηλότερα , με τον κλάδο των πρώτων υλών να ηγείται της πτώσης, καθώς η Rio Tinto τόνισε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές της δαπάνες μέχρι το 2015, λόγω της εύθραυστης αγοράς . Οι μετοχές της υποχώρησαν 0,8%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,95%, ο DAX σημείωσε απώλειες 1,90%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 2,65%, ενώ 1,44% και 1,95% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 36 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία για τη ζώνη του ευρώ επίσης βάρυναν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Ο μηνιαίος δείκτης τιμών παραγωγού για τον Οκτώβριο παρουσίασε μείωση της τάξης του 0,5% και κινήθηκε κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ χειρότερη από τις εκτιμήσεις ήταν και η ετήσια πτώση του δείκτη, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Εν τω μεταξύ, η κατασκευαστική δραστηριότητα στη Βρετανία αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα έξι ετών, το Νοέμβριο , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενισχύοντας έτσι τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο σε τυχόν ενδείξεις γύρω από την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των στοχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή .

Η απογοητευτική αντίδραση της αγοράς, τη Δευτέρα, σε μία σειρά καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή των κινήσεων ρευστοποίησης όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, κάτι που δεν είναι και τόσο παράλογο, δεδομένων των σημαντικών αποδόσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής φέτος, όπως σημειώνει ο Μάικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής της CMC Markets .

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Betfair ενισχύθηκαν 4,56% μετά την δήλωση της εταιρείας γύρω από τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά της Ιταλίας και στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Commerzbank βούτηξαν 3% μετά την είδηση για πιθανότητα κατηγοριών φοροδιαφυγής της τράπεζας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Σε περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία

Με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να μετρά ήδη τρεις εβδομάδες και,

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά το χτύπημα Ισραήλ – Στο τραπέζι ΕΦΚ και έκτακτα μέτρα

Η επίθεση του Ισραήλ σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν ανεβάζει κατακόρυφα την

Ανθεκτικός αλλά επίμονος πληθωρισμός: Το «αγκάθι» που δεν υποχωρεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει αποκλιμακωθεί από τα υψηλά της περιόδου 2022-2023,