Αύριο συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έξτρα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ θα προηγηθεί συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί για ELA και ποσοτική χαλάρωση.

Με τις διαπραγματεύσεις να μπαίνουν στην τελική ευθεία και την 24η Απριλίου ως τερματική ημερομηνία, η ΕΚΤ κλείνει ακόμη περισσότερο τον κλοιό ρευστότητας.

Με φόντο σειρά πυρετωδών συναντήσεων – Βαρουφάκη και Σόιμπλε στις 16/4 στο συνέδριο Brookings στις ΗΠΑ, εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 17-19/4 – η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτή μόνο την παροχή του ELA.

Σκληραίνει λοιπόν ακόμη περισσότερο τη στάση της σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναγκών του Δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, την Μ. Παρασκευή, η ΕΚΤ κοινοποίηση στις ελληνικές συστημικές τράπεζες επιστολή με υπογραφή του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι αγορές εντόκων γραμματίων και από τις θυγατρικές των τραπεζών και ο δανεισμός δημοσίων φορέων από τις τράπεζες, προκειμένου έτσι να πραγματοποιηθούν αγορές εντόκων.

Η κίνηση αυτή οφείλεται κυρίως στις ενδείξεις που είχε η ΕΚΤ για «πλάγιους» τρόπους αγοράς εντόκων, μέσω πωλήσεων μετοχών, αλλά και αδικαιολόγητα αυξημένων δανειοδοτήσεων δημόσιων οργανισμών.

Αύριο Τετάρτη το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί δημοπρασία τρίμηνων εντόκων ύψους 625 εκατ. ευρώ και γίνεται επαναξιολόγηση του πλαφόν του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ αύξησε την παροχή ρευστότητας του ELA κατά 1,2 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Facebook Comments