Τις τελευταίες εβδομάδες συντελούνται σημαντικές μεταβολές και αλλαγές στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, οι οποίες είναι σε άμεση συνάρτηση με τις νέες εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί στις οικονομίες των ΗΠΑ, Κίνας και Ευρωζώνης.

Όπως έδειξαν και τα χθεσινά μακροοικονομικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία, η περίοδος της ξέφρενης οικονομικής ανόδου έχει εξαντλήσει τα όριά της και τους επόμενους μήνες θα δούμε το ΑΕΠ να αυξάνεται κάτω από το 7,0% που μέχρι σήμερα αποτελούσε τη “γραμμή στην άμμο” για την κινεζική οικονομία. 

Η Αμερική σε φάση επιβράδυνσης – σχέδιο άμυνας σε πλήρη εξέλιξη;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχει γίνει “συνήθεια” να βλέπουμε τα αμερικανικά μακροοικονομικά στοιχεία να είναι χειρότερα των εκτιμήσεων. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται η άνοδος του δολαρίου. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο ForexReport.gr, η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό που είναι λίγο υψηλότερος από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Άρα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει μια επιβράδυνση, η οποία δεν είναι απαραίτητα αρνητική ένδειξη αλλά σε κάθε περίπτωση, για την ώρα, είναι αρνητική για τις αγορές και κυρίως για το δολάριο. 

Και ενώ το δολάριο σημειώνει ήδη απώλειες, ο S&P 500 επιχειρεί να σημειώσει νέο ιστορικό υψηλό. Κανονικά και με βάση τη θετική συσχέτιση δολαρίου-S&P 500 τους τελευταίους μήνες, η πτώση του δολαρίου θα πρέπει να συμπαρασύρει και τη Wall Street. Αλλά για την ώρα αυτό δε συμβαίνει. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να οφείλεται σε δυο λόγους. 

Πρώτον, η επιδείνωση των κινεζικών macro αυξάνει τις πιθανότητες για μια νέα στήριξη από την PBoC και αυτό προεξοφλείται από τη Wall Street καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η εβδομάδα. Δεύτερον, η Fed αναλαμβάνει να στρέψει τα βλέμματα από τα προβληματικά αμερικανικά macro στα ιστορικά ρεκόρ της Wall Street προκειμένου να “παραπλανά” τους επενδυτές. Φυσικά, ένα ακόμα σενάριο είναι ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τα άσχημα macro θα κάνουν τη Fed να αλλάξει ρότα. Κατά την εκτίμησή μου, η Fed δεν θα αλλάξει ρότα και θα αυξήσει τα επιτόκια την ώρα που έχει αποφασίσει ακόμα και αν αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο δε θα είναι απολύτως σωστό. 

Ποιος είναι ο “μαγικός” κλάδος που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει “χαρίζοντας” πιθανά κέρδη πάνω από 15%;

 

Οι αγορές δρέπουν τους καρπούς του πτωτικού δολαρίου

Το πετρέλαιο έκανε το πολυπόθητο breakout περνώντας δυναμικά πάνω από τα $54,50 και στη συνέχεια περνώντας πάνω από τα $56,00 για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2014.

 

Το μόνο που αλλάζει πλέον είναι ο στόχος μας: $65,00-$68,00. 

Φυσικά, η άνοδος του πετρελαίου σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου, ενεργοποιεί μια σειρά από trades τα οποία είχαμε παρουσιάσει κατά καιρούς και για τα οποία προειδοποιούσαμε συνεχώς. 

USD/CAD 

 

USD/NOK

Facebook Comments