Σφίγγει ο κλοιός για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το σκάνδαλο κυβερνητικής διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση της Τουρκίας, και έχει ήδη επιφέρει έναν μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό που «είδε» την αντικατάσταση 10 υπουργών.

Η πίεση που αντιμετωπίζει ο κ. Ερντογάν κλιμακώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας για το δεύτερο γύρο της πολύκροτης έρευνας ανακοίνωσε πως παρεμποδίστηκε στο έργο του και του αφαιρέθηκε ο φάκελος της υπόθεσης. Κατήγγειλε επίσης ότι η Αστυνομία παρακώλυσε την όλη διαδικασία, αρνούμενη να εκτελέσει εντάλματα συλλήψεων.

Το «κατηγορώ» του πολύπειρου δικαστικού λειτουργού Μουαμέρ Ακάς, που παλαιότερα έχει χειρισθεί πλήθος δύσκολων υποθέσεων, όπως το σκάνδαλο Εργκενεκόν, ήταν βαρύ: «Στους υπόπτους επετράπη να αλλοιώσουν στοιχεία», αναφέρει ο σε γραπτή δήλωση που διένειμε στα μέσα ενημέρωσης.

Ως λόγο απομάκρυνσης του Ακάς, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης επικαλέστηκε εσφαλμένους χειρισμούς στην υπόθεση, ενώ τον κατηγόρησε για διαρροή των στοιχείων της έρευνας στα μέσα ενημέρωσης.

Το «ξήλωμα» Ακάς έρχεται ώρες αφότου τουρκικά μέσα ενημέρωσης ουσιαστικά έφεραν το πολύκροτο σκάνδαλο στην «πόρτα» του οίκου Ερντογάν, με δημοσιεύματα του Τύπου να αναφέρουν πως ο υιός του πρωθυπουργού, Μπιλάλ Ερντογάν, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στόχος του («νεκρού» πλέον) δεύτερου γύρου των ερευνών.

Ο Μπιλάλ φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη, εστία που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν έχει εκφράσει την πεποίθησή του πως τελικός στόχος των ερευνών, τις οποίες έχει απορρίψει ως επίθεση ξένων κύκλων, είναι ο ίδιος, διαμηνύοντας ωστόσο στους επικριτές του πως θα μείνουν με «άδεια τα χέρια».

Facebook Comments