Μετά την χθεσινή συνεδρίαση και οι τρεις βασικοί δείκτες του Χ.Α. έχουν γυρίσει σε απώλειες. Με σημείο αναφοράς το κλείσιμο της 31/12/2013, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,28%, ο Τραπεζικός απώλειες 1,32% και ο FTSE25 απώλειες 1,05%. Επόμενες στηρίξεις για τον Τραπεζικό δείκτη στις 175 και 167 μονάδες, για τον FTSE25, στις 380 μονάδες και για τον Γενικό Δείκτη στις 1153 μονάδες.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση ιδιαίτερα στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το όριο των 1153 μονάδων θέλει αυξημένη προσοχή, καθώς αποτελεί την κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού που έχει ξεκινήσει από το Καλοκαίρι και η οποία αν διασπαστεί καθοδικά (με τρία συνεχόμενα κλεισίματα) αναιρεί και το μεσοπρόθεσμο ανοδικό σενάριο και θα αυξήσει σημαντικά τις κινήσεις “stop loss” από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση του Δείκτη προς την ζώνη στήριξης των 1100 – 1095 μονάδων. Ότι δεν έγινε στην άνοδο έγινε στην πτώση, αφού χθες η Πειραιώς (8,420 δισ) πέρασε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Εθνική (8,245 δισ). Από εκεί και πέρα, σε επαγρύπνηση παραμένουν τα dealing rooms των ΑΧΕ, με τα “margin calls” να έχουν και χθες την “τιμητική τους”, ενώ είναι πλέον ευδιάκριτο ότι ακόμα και μέσα στις μετοχές του FTSE 25, όλοι οι τίτλοι δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα.

Αναδυόμενες

Οι εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων αναφέρουν ότι το Χ.Α. ξκαι η Ελληνική αγορά ομολόγων επηρεάστηκαν από το
sell off στις αναδυόμενες αγορές. Οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα και οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει περαιτέρω τα νομισματικά μέτρα τόνωσης, έχουν τροφοδοτήσει ένα μεγάλο κύμα εκροών από τις αναπτυσσόμενες αγορές, με τα νομίσματα στην Τουρκία , την Αργεντινή και τη Ρωσία να «χτυπούν» χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονταν στο 8,75% με άνοδο 12 μονάδων βάσης, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχαν αγγίξει το 8,90% και το υψηλό πέντε εβδομάδων. Αυτό ακολουθεί την άνοδο κατά 20 μονάδες βάσης την Παρασκευή όταν εντάθηκε το ξεφόρτωμα στις αναδυόμενες αγορές. Οι αποδόσεις στα πορτογαλικά ομόλογα ΕΠΊΣΗς υποχωρούσαν 7,5 μονάδες βάσης στο 5,22%.

Μέτωπα

Τα μέτωπα που άνοιξαν είναι πολλά, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς κι αυτό κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς. Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα η αγορά να κινείται κάτω από τις 1.200 μονάδες, αφού δεν έγινε τίποτα για να κατοχυρωθεί και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η ανοδική πορεία. Από τις αρχές Ιανουαρίου είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση σε πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εισηγείται ο ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των αγορών. Κατά το σημερινό Eurogroup, εκτιμά ότι το κλίμα θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον υπουργό των Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.

Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη δόση θα συζητηθεί, όχι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά του Μαρτίου κι εφόσον η κυβέρνηση έχει περάσει από τη Βουλή όλα όσα αποτελούν προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πάει εξολοκλήρου στην αποπληρωμή ομολόγων. 

Επιπρόσθετα όλα δείχνουν κι αυτό δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές ότι η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους πηγαίνει για μετά το δεύτερο τρίμηνο, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πάει στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές χωρίς να έχει ένα πειστικό όπλο στη φαρέτρα της ότι δηλαδή οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο.
 

Facebook Comments