Κάτι περιμένει το Χρηματιστήριο

Χαρίτος Σταύρος

Κάτι περιμένει το Χρηματιστήριο , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρούν απαγορευτικό το νέο δάνειο κι αυτό διότι τα επιτόκια θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, δηλαδή στα επίπεδα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ίσως και πιο κάτω, κάτι που δεν επιβαρύνει αισθητά το χρέος για το κούρεμα του οποίου πάντως, η συζήτηση στην Ευρώπη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Μάλιστα, τραπεζικές πηγές τόνιζαν τη Δευτέρα στο "Μ" ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και αναβρασμού από την κοινωνία, αφού αν τελικά προχωρήσει το Γερμανικό σενάριο, το ΔΝΤ δεν θα περιλαμβάνεται στους διοργανωτές του δανείου, που σημαίνει ότι για την τρόικα θα παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αρχίσει να πνέει αέρας αισιοδοξίας στην αγορά και την οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη και ταυτόχρονα η προοπτική της χώρας για έξοδο στις αγορές με παράλληλη κατάργηση των εντόκων, υπαρκτή.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας προανήγγειλε σε συνομιλητές του "καλές ειδήσεις-έκπληξη" τις επόμενες ημέρες και όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν καταλυτικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η σημαντική πτώση που σημειώνει η απόδοση των Ελληνικών δεκαετών ομολόγων μετά την ανακοίνωση του Ελληνικού δείκτη PMI για τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες από τις 49,6 μονάδες το Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες για πρώτη φορά έπειτα από τον Αύγουστο του 2009.

Παρά το πτωτικό κλίμα που επικρατεί στα διεθνή χρηματιστήρια μετά το sell off σε Nikkei και την πτώση που σημειώθηκε χθες στη Wall Street , στο Χ.Α. παρατηρούνται σημάδια ανάκαμψης. Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν θα μπορούσε να… απουσιάσει από το διεθνές πτωτικό… πάρτι, αλλά προφανώς, όπως επισημαίνουν χρηματιστές, υπάρχει δυναμική και μάλιστα σημειώνουν ότι τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε κάποιες ευχάριστες ειδήσεις ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Ίσως και να συνδέεται με τις αποκαλύψεις που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ενώ όλα δείχνουν ότι τόσο το πρωτογενές θα ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους, δηλαδή το 1,1 δις. Ευρώ και η ύφεση θα διαμορφωθεί για το σύνολο του 2013 κάτω από το 4% με ορατά τα σημάδια ανάκαμψης ακόμα και από το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. 

Μετά το πρωϊνό άδειασμα του δείκτη στις 1.188 μονάδες και τις απώλειες 1,5%, η αγορά ανακάμπτει και πατάει πάλι σ5τις 1.200 μονάδες. Πολύ καλά, σύμφωνα με τους χρηματιστές πάντα, είναι και τα νέα που έρχονται από το μέτωπο των Ελληνικών ομολόγων με την δεκαετία να ανεβαίνει στο 67,80 και το spread να περιορίζεται στις 654 μονάδες βάσης.

Ωστόσο έχουν βγει πωλητές στις τράπεζες, με την Εθνική να υποχωρεί περίπου κατά 2%, στα 3,35 ευρώ, Alpha στα 0,669 ευρώ με απώλειες σχεδόν 1,5%, Πειραιώς στο 1,79 ευρώ και πτώση 1,10%. Απώλειες, αλλά οριακές για τη ΔΕΗ 0,48%, στα 10,30 ευρώ, στα 6 ευρώ υποχωρεί ο Μυτιληναίος. Αντιθέτως ισχυρές ανάσες  στον δείκτη δίνουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ στα 11,25 και 9,86 ευρώ με άνοδο 0,45% και 0,61% αντίστοιχα. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 15,2 εκατ. Ευρώ και πλέον τεχνικά ο γενικός δείκτης και η αγορά θέλουν κλείσιμο πάνω από τις 1.228 μονάδες.

Σημαντικότατο ρόλο για την περαιτέρω ανοδική κίνηση της αγοράς, έπαιξαν και οι πρώτες κινήσεις "stop loss" από όσους είχαν πάρει "short" θέσεις και οι οποίες εντάθηκαν με την ενδοσυνεδριακή διάσπαση των 1210 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 396 μονάδων για τον FTSE25. Από εκεί και πέρα, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 30/1/2014 η στήλη μεταξύ άλλων ανέφερε: "Απόλυτα αναμενόμενη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, ο πιθανός σχηματισμός "Head & Shoulders " (ώμος - κεφάλι - ώμος), μπορεί να δώσει αντίδραση σε πρώτη φάση μέχρι τις 1158 - 1160 μονάδες (σε κλείσιμο) και στην δεύτερη μέχρι τις 1184 - 1228 μονάδες. Σε περίπτωση κλεισιμάτων υψηλότερα των 1228 μονάδων, ο Δείκτης επιστρέφει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Το ίδιο σενάριο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την ανοδική αντίδραση να έχει δυνατότητες επέκτασης - κλεισίματος μέχρι τις 385 - 389 και 395 - 404 μονάδες.