H Πορτογαλία έβαλε τελεία στην κρίση της ευρωζώνης, μετά την Ιρλανδία και την Κύπρο, βγήκε από το μνημόνιο, βλέπει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, απολαμβάνει το QE, αναβαθμίζεται στην κατηγορία «επενδυτικού βαθμού» μετά από 5,5 χρόνια στην… εξορία, ρίχνει την ανεργία και τους φόρους, την στιγμή που η Ελλάδα – η μοναδική εξαίρεση στην περιοχή – εδώ και 7 χρόνια παλεύει να ανακάμψει.

Η Ελλάδα το 2014 έμπαινε μετά από μία τετραετία, στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια, βγήκε στις αγορές, είδε την οικονομία να πραγματοποιεί μία στροφή προς το θετικότερο, είδε το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα να «ανεβάζει» ρυθμούς και ξαφνικά όλα ανατράπηκαν. Το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015 οδήγησε σε τρίτο αλλά και σε τέταρτο ουσιαστικά μνημόνιο, με το 2017 να ελπίζουμε να είναι το πρώτο έτος έστω και οριακής ανάπτυξης μετά την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ ο… καπετάνιος της, ο Αλέξης Τσίπρας τώρα λέει ότι «εκείνο» το κόμμα δεν υπάρχει πια, σε μία προσπάθεια να αλλάξει το προφίλ του και να μας πείσει ότι δεν είναι ο ηγέτης ενός κόμματος της οργής και της ρήξης, αλλά αυτού που επιδιώκει την ασφάλεια, την σταθερότητα και την προσέλκυση επενδύσεων. Ξαφνικά και μετά από 2,5 και πλέον χρόνια στην εξουσία ο κ. Τσίπρας αλλάζει ίματζ μέικερ με στόχο την δημοσκοπική ανάκαμψη. 

Καλό θα ήταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός να αφήσει το… μακιγιάζ και να κοιτάξει λίγο προς τη μεριά της Πορτογαλίας η οποία είχε μία κυβέρνηση που στήριξε το σχέδιο εξόδου από την κρίση χωρίς λαϊκισμό, χωρίς καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις, χωρίς δήθεν μάχες με τους δανειστές, χωρίς ρήξεις.

Μετά την αναβάθμιση της S&P την Παρασκευή η Πορτογαλία επέστρεψε σε rating επενδυτικού βαθμού μετά από 5,5 χρόνια λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών. Η Πορτογαλία, σημειώνεται, είχε χάσει τον επενδυτικό βαθμό στην κορύφωση της κρίσης χρέους της τον Ιανουάριο του 2012 όταν και τότε η S&P την είχε υποβαθμίσει και είχε στείλει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πάνω από το 17%. Σήμερα τα πορτογαλικά ομόλογα αποτελούν τα «αστέρια» της ευρωζώνης έχοντας σημειώσει ένα δυναμικό ράλι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2016 και στο 2,45%. 

Με εξαίρεση την Ελλάδα η οποία βρίσκεται ακόμη σε μνημόνιο, και την Κύπρο (η οποία ωστόσο όπως διαμήνυσε και η S&P σύντομα θα ανέβει κατηγορία), όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πλέον βαθμολογία επενδυτικού βαθμού. Αυτό αποτελεί μία ασφάλεια για τους επενδυτές οι οποίοι είτε λόγω στρατηγικής είτε λόγω αποστροφής ρίσκου, επιλέγουν να τοποθετηθούν σε τίτλους χωρών οι οποίοι δεν θεωρούνται junk.

Η Λισαβόνα δεν παραβιάζει πλέον τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ – μια απόφαση «καμπή» για τη διεθνή φήμη της χώρας – και η οικονομία οδεύει προς την ισχυρότερη επέκτασή της σε σχεδόν δύο δεκαετίες με την ανάπτυξη να επιταχύνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η ανεργία μειώνεται σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. 

Η οικονομική ανάκαμψη και οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού έχουν ωθήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα, όπως θετικός για την εμπιστοσύνη είναι και ο αντίκτυπος της συμμετοχής των πορτογαλικών ομόλογων το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ (τον μεγάλο πόθο της ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος έχει βρει τοίχο, όπως και τόσα άλλα αφηγήματά της).

Δεν είναι μόνο η άνθηση τουρισμού που έχει βοηθήσει την εγχώρια οικονομία της Πορτογαλίας. Είναι και τα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% που έχουν βοηθήσει τις επιχειρήσεις και το εμπόριο στη χώρα γενικότερα.

Επίσης, η αγορά ακινήτων ανακάμπτει συμβάλλοντας και στην βελτίωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας, την στιγμή που στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο (και ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν κι άλλο). 

Οι μέρες όπου η Πορτογαλία αποτελούσε το κέντρο των χωρών PIGS ανήκουν στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα αυτό το ακρωνύμιο δεν υπάρχει πια αφού η Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό μέλος του. Πλέον η Πορτογαλία χρησιμοποιείται ως παράδειγμα οικονομικής αναγέννησης και επικροτείται από τα διεθνή θεσμικά όργανα.

Οι μέρες του 2011 και του bailout από την Ευρώπη και το ΔΝΤ που οδήγησαν σε ύφεση 3,2% το 2012 και την ανεργία στο 18% ( με την ανεργία των νέων στο 40%), έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μετά από πολλές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις η Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο το 2014 και απελευθερώθηκε από την οικονομική βοήθεια των θεσμών.

Και από τότε η οικονομία της ανθεί. Το ΔΝΤ εκτιμά 2,5% ανάπτυξη φέτος και ανεργία κάτω του 10%. «Η βραχυπρόθεσμη προοπτική της Πορτογαλίας έχει ενισχυθεί σημαντικά, υποστηριζόμενη από την αύξηση των επενδύσεων και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών», δήλωσε το Ταμείο τον Ιούνιο, ενώ την περασμένη Παρασκευή τόνισε ότι  «η αναβάθμιση θα διευρύνει σημαντικά τη βάση των επενδυτών για το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας και θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις οποιασδήποτε περαιτέρω πτώσης» στην στήριξη της αγοράς ομολόγων που παρέχεται μέσω του προγράμματος της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να τερματίσει σύντομα.

Ο κ. Τσίπρας ας δει ότι οι επενδυτές αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, απέναντι στην Πορτογαλία. Αντίθετα, απέναντι στην Ελλάδα ακόμη και στο καλό νέο της εξόδου στις αγορές μετά από 3 χρόνια αποκλεισμού, αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα. Και καλά έκαναν. Αφού λίγους μήνες μετά, και στα πλαίσια της επίσκεψης Μακρόν αλλά και της ΔΕΘ, άκουσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά για Grinvestment και λίγα 24ωρα μετά είδαν τηνEldorado Gold να προειδοποιεί για αναστολή των επενδύσεων της στην Ελλάδα, ενώ όλα τα μεγάλα επενδυτικά projects  με κορυφαίο αυτό του Ελληνικού, έχουν μπροστά τους δρόμο στρωμένο με λακκούβες. 

Σε περίπτωση που όντως επιστρέψει σε ανάπτυξη φέτος η Ελλάδα, και η Πορτογαλία αποτελέσει «παράδειγμα», τότε η επιστροφή στην κατηγορία επενδυτικού βαθμού θα γίνει το νωρίτερο το 2020 και αν εμφανίζει ανάπτυξη την επόμενη 4ετία. Για ποιες επενδύσεις μιλάμε λοιπόν. Η κυβέρνηση Τσίπρα και οι πολιτικές της ανοησίες μας έχουν καταδικάσει σε κράτος – παρίας” της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Facebook Comments