Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχουν επιστρέψει κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων δεκαετιών και αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες στο μέλλον.

Δεδομένου του οικονομικού κύκλου που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η Αμερική θα ξεφύγει από αυτό το μέσο όρο και θα αναπτυχθεί με ρυθνούς αναδυόμενων οικονομιών. Άρα κατά την εκτίμησή μας, τα καλύτερα τα έχουμε ήδη δει.

Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να περιμένουμε είτε σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης, είτε επιδείνωσή τους. Και όλα αυτά όταν ο τρέχον ανοδικός κύκλος έχει κλείσει σχεδόν πέντε έτη και συγκαταλέγεται στους λίγους που έχουν ξεπεράσει τους 42 μήνες.

Παρακάτω θα παραθέσουμε μερικά στοιχεία που ενισχύουν τους φόβους μας και επιβεβαιώνουν τη σταθερή άποψή μας ότι η Αμερική δεν είναι αυτό που δείχνει το ΑΕΠ της.

1. Οι αιτήσεις για νέα ενυπόθηκα δάνεια βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.
2. Η γνωστή αλυσίδα λιανικής, Radio Shack, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κλείσει 1000 καταστήματα. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο Αμερικανός καταναλωτής δε μπορεί πλέον να ξοδέψει το ίδιο εύκολα.
3. Χθες, ο δείκτης υπηρεσιών ISM βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης απασχόλησης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman. Με απλά λόγια, η Fed δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει καθόλου τις συνθήκες που επικρατούν στην πραγματική οικονομία.
4. Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, σχεδιάζουν χιλιάδες απολύσεις, την ώρα που τα κέρδη τους μειώνονται και τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολλαπλασιάζονται.
5. Όσο ασχολούμαστε με την Ουκρανία και την Ευρωζώνη, πράγματα που είναι πολύ σημαντικά, στην Αμερική η Moody’s υποβάθμισε εκ νέου το Chicago και πλέον απέχει τρία επίπεδα από το να χαρακτηριστεί junk.
6. Το πραγματικό εισόδημα των Αμερικανών μειώνεται σταθερά παρά τα τεράστια πακέτα τόνωσης και παρά τη μείωση της ανεργίας.
7. Σύμφωνα με έρευνα, μόνο το 35% των Αμερικανών δηλώνει ότι χρηματοοικονομικά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι.
8. Ο κολοσσός, Caterpillar, σημείωσε πτώση των πωλήσεών του παγκοσμίως για 14ο συνεχόμενο μήνα. Παρόλα αυτά, η μετοχή ανεβαίνει ακάθεκτη.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οφείλουν να μας προβληματίσουν σχετικά με την πραγματική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, σχεδόν πέντε χρόνια μετά από την έξοδο από τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 80 ετών.

Ο S&P 500 συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά υψηλά, αλλά πλέον οι αδυναμίες της αμερικανικής οικονομίας είναι εμφανείς. Το συμπέρασμα όλων αυτών είναι ότι οι μετοχές είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουν την εξωφρενική τους άνοδο, μέχρι να υπάρξει κάποιο σοκαριστικό γεγονός που «σπάσει» αυτή τη λεπτή κλωστή που συγκρατεί τις μετοχές.

Facebook Comments