Το «χαστούκι» του Draghi στον Τσακαλώτο, το οποίο προσπάθησε να κρύψει η κυβέρνηση
Σοκ γιατί κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε την ηχηρή και επιθετική αντίδραση των δανειστών σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς
Σοκ γιατί κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε την ηχηρή και επιθετική αντίδραση των δανειστών σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς
Μπορεί ο κ. Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη να είπε ότι στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα για την Ελλάδα και πως υπήρξε μία ολιγόλεπτη μόνο συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο παρέλειψε να αναφέρει το σοκ που υπέστη η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα σε ότι αφορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και την επίθεση Draghi στον Τσακαλώτο.
Σοκ γιατί κανείς από το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε την ηχηρή και επιθετική αντίδραση των δανειστών σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς. Μάλιστα όλοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε καν μετέφεραν το πραγματικό κλίμα του Eurogroup και αντίθετα δήλωσαν στον τύπο ότι όλα πάνε καλά με τους δανειστές. Οι δανειστές ωστόσο δεν έχουν την ίδια γνώμη.
Πέραν λοιπόν των καθυστερήσεων που ήδη υπάρχουν στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (ήταν να ξεκινήσουν τον Ιούλιο), οι οποίες έχουν ήδη ενοχλήσει την ΕΚΤ, τα βίαια επεισόδια κατά των συμβολαιογράφων από τις συλλογικότητες των αντιδρούντων στους πλειστηριασμούς και οι επιπτώσεις τους στην διεξαγωγή τους, οδήγησαν στην ξαφνικά και σοβαρή παρέμβαση-επίθεση Draghi. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε στον Ευκλέιδη Τσακαλώτο στο Eurogroup και μπροστά στους ομολόγους του, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ υψηλούς τόνους, να εφαρμόσει τον νόμο και να βρει λύση. Δύο ημέρες πριν οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι οι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, κήρυξαν αποχή τους από την διαδικασία έως το τέλος του έτους, με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να ανακοινώνει την Δεύτερα το απόγευμα ότι ουσιαστικά «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί λόγο αυτής της εξέλιξης. Αυτό ήταν αρκετό για να κάνει τον Draghi να… βάλει τις φωνές.
Οι πιέσεις των δανειστών οδήγησαν στην «υπόσχεση» του υπουργείο Δικαιοσύνης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να προστατεύεται η διενέργεια των πλειστηριασμών και η ασφάλεια των συμβολαιογράφων.Παράλληλα, ο Τσακαλώτος αναγκάστηκε να πει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί ξανά θέμα νέων stress tests και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αν οι πλειστηριασμοί δεν ξεκινήσουν.
Είναι προφανές πως έαν το θέμα δεν λυθεί, ναυαγεί εντελώς το σενάριο για λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.
Αυτό γιατί αυτή η εξέλιξη αποτελεί άλλη μία νάρκη στον δρόμο για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης αφού η μη διεξαγωγή πλειστηριασμών ουσιαστικά αφήνει ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα ανοιχτά, ενώ παράλληλα εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί, οι στόχοι για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών δεν θα μπορέσουν να πιαστούν και καμία ελληνική τράπεζα δεν θα περάσει τα stress tests της ΕΚΤ τον Μάιο του 2018.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ξεκινήσουν από τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου τους πλειστηριασμούς, ώστε να περάσουν το μήνυμα σε ΕΚΤ και SSM ότι τηρούν τις δεσμεύσεις. Ουσιαστικά λοιπόν οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι “παγωμένοι” την τελευταία διετία, αποτελούν το απόλυτο κριτήριο για το εάν οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέα τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση το 2018.
Ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δήλωσε ξεκάθαρα στους FT ότι οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα πλήξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών εν όψει των stress tests.
Και οι ανησυχίες σχετικά με το εάν οι τράπεζες μπορούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προς την ΕΚΤ και η SSM για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, εκτός του ότι οδηγούν σε ισχυρές πιέσεις τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο, ενεργούν ως… βούτυρο στο ψωμί του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ έχει ήδη προειδοποιήσει για τις αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου με το ζήτημα των NPLs να αποτελεί το κορυφαίο σε προτεραιότητα για το Ταμείο. Όπως έχει επισημάνει, οι υποθέσεις σχετικά με την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τα NPLs είναι αισιόδοξες και θεωρεί ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι πωλήσεις των προβληματικών δανείων, είναι σημαντικές, αλλά δεν αρκούν για να περιορίσουν δραστικά τον όγκο των δανείων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και απειλούν όχι μόνο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και τη συνολική προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει τις εκτιμήσεις του SSM και επισημαίνει ότι η μείωση των NPLs έως τα τέλη του 2018 θα είναι πολύ μικρή, και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα.
Παρόλο που η κυβέρνηση εμφανίζεται λοιπόν άνετη και αισιόδοξη, το σοκ που έχει υποστεί είναι τεράστιο και ξέρει πως πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα άμεσα αλλιώς θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Η απόφαση των συμβολαιογράφων μπορεί τελικά να… δικαιώσει τη στάση του ΔΝΤ που έχει υπογραμμίσει την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης στις ελληνικές τράπεζες. Όλοι θυμόμαστε τι προκάλεσε αυτή η στάση του Ταμείου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την κατάρρευση των μετοχών ων ελληνικών τραπεζών να αγγίζει έως και το 50% από τα τέλη Ιουλίου, οδηγώντας σε «πόλεμο» την ΕΚΤ με το ΔΝΤ και στην μικρή τελικά υποχώρηση του ΔΝΤ, το οποίο συμβιβάστηκε με την επίσπευση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες και με ένα μίνι αντί για πλήρες AQR. Το τοπίο που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται κινδυνεύει να σπάσει αυτή την εύθραυστη ισορροπία και να «βομβαρδίσει» τόσο την γ’ αξιολόγηση όσο και τα stress tests.
Facebook Comments