H μεγαλύτερη πολιτική απάτη των τελευταίων ετών κι η μεγαλύτερη κοροϊδία είναι το «κοινωνικό μέρισμα», που υποτίθεται ότι προήλθε από το δήθεν «υπερπλεόνασμα» της οικονομίας.

Η Μαρία Τρ. πέρασε πλέον τα 50 της χρόνια. Από νεαρή κοπέλα εργάζεται ως νοσηλεύτρια σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια είναι προϊσταμένη σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας. Επί δεκαετίες κάνει την εργασία της, που η ίδια θεωρεί ότι είναι καθήκον κι αποστολή ταυτόχρονα, με ευσυνειδησία, συχνά με αυταπάρνηση. Πολλές ώρες, κοπιώδους εργασίας αλλά προσπαθεί να κρατήσει πάντα το χαμόγελο της, απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, που αντιμετωπίζει καθημερινά, και να εμψυχώσει τους ασθενείς της, που παλεύουν για τη ζωή τους.

Τους τελευταίους 17 μήνες δεν τα καταφέρνει πολύ καλά. Βλέπετε κοντά 1,5 χρόνο τώρα έχει να πληρωθεί. Και πάλι καλά που είχε κάποιες οικονομίες στην άκρη, που όμως έχουν πια εξανεμισθεί. Πάλι καλά, που ο σύζυγος της έχει ακόμα δουλειά και τα παιδιά της δεν την έχουν οικονομικά ανάγκη. Και μπορεί να επιβιώνει. Για τους συναδέλφους της όμως τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δεν έχουν πια ούτε τα ναύλα τους να έρχονται κάθε μέρα στη δουλειά τους. Η κλινική καταρρέει. Αλλά δεν τα βάζουν με τον κλινικάρχη, που γνωρίζουν ότι δεν τους πληρώνει όχι γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί. Οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατ ευρώ κι ανεβαίνουν καθημερινά. Η κλινική θα μπορούσε να σωθεί και τα δεδουλευμένα θα μπορούσαν να καταβληθούν στους απελπισμένους εργαζόμενους, αν η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «υπερσυγκράτησης» δαπανών, που κάνει για να βγάλει όσον το δυνατόν μεγαλύτερο «υπερπλεόνασμα», είχε καταβάλλει το μεγαλύτερο έστω μέρος των οφειλών της, προς την συγκεκριμένη κλινική και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αλλά δεν το κάνει! Για ένα απλό λόγο. Ο Αλέξης Τσίπρας κι οι σύντροφοι του στο Μαξίμου έχουν ανασύρει κουτοπόνηρα από την (μάλλον ξεπερασμένη προεκλογική φαρέτρα τους) ένα τέχνασμα. Μην πληρώνοντας τις οφειλές προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου και αυξάνοντας υπέρμετρα την έμμεση φορολογία αλλά και την άμεση, ιδίως των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των επιστημόνων, των αυταπασχολούμενων, μπορεί να ισχυρίζεται ότι πέτυχε πρωτογενές «υπερπλεόνασμα» κι άρα μπορεί να διανείμει μεγαλύτερο «κοινωνικό μέρισμα» από ότι πέρυσι στους…«κοινωνικά ασθενέστερους».

Αυτό όμως που δεν λέει είναι ότι αυτό το (ψευδεπίγραφο) υπερπλεόνασμα είναι πράγματι «ματωμένο», όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε το 2014 όταν ήταν στην αντιπολίτευση κι η κυβέρνηση Σαμαρά μοίραζε 500άρικα στους κοινωνικά ασθενέστερους. Γιατί επιτυγχάνεται από την καταστροφή της Μαρίας Τρ. και των συναδέλφων της. Γιατί επιτυγχάνεται από την υπερφορολόγηση του 35χρονου δικηγόρου Χάρη Κ., ο οποίος μη μπορώντας να καταβάλλει το νοίκι στο γραφείο του, του έγινε έξωση και ντροπιάστηκε στο περιβάλλον του. Πίσω από το δήθεν «υπερπλεόνασμα» κρύβονται τραγωδίες ανθρώπων, που βλέπουν την μικρή επιχείρηση η το μαγαζί τους να καταρρέει, όπως ο έμπορος Δαμιανός Π. του οποίου οι λογαριασμοί υπέστησαν κατάσχεση από την Εφορία, και δεν μπορεί καν να ανανεώσει το εμπόρευμα στο μαγαζί ρούχων, που διατηρεί από το 1973.

Η αλήθεια είναι μία και μόνο μία. Το υπερπλεόνασμα, που επικαλούνται ο κ. Τσίπρας κι οι σύντροφοι του, προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από την «υπερσυγκράτηση δαπανών» έναντι των προμηθευτών του Δημοσίου και από την καταιγίδα των κατασχέσεων λογαριασμών μικρομεσαίων κι από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που πνέει τα λοίσθια. Κι αυτό το «υπερπλεόνασμα» θα επιχειρήσουν να το διανείμουν ως δήθεν «κοινωνικό μέρισμα» προκειμένου να υφαρπάξουν, όπως ελπίζουν, τις ψήφους κάποιων απελπισμένων ανθρώπων, που δεν γνωρίζουν ότι τα 500-600 ευρώ, που θα πάρουν τον Δεκέμβριο προέρχονται από το αίμα και την απόγνωση κάποιων άλλων εξαθλιωμένων συνανθρώπων τους, που καταστρέφονται εξαιτίας των προεκλογικών τεχνασμάτων της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και για να υπηρετήσουν το «αριστερό αφήγημα» του πρωθυπουργού ότι φροντίζει δήθεν τους πλέον ευάλωτους κι αναξιοπαθούντες. Ενώ στην πραγματικότητα, η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης του έχει οδηγήσει στην φτωχοποίηση και την ισοπέδωση την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Facebook Comments