Η πρωτοφανής εθνική τραγωδία της Δυτικής Αττικής κατέδειξε ότι ο έλεγχος που επιχειρεί στην κοινωνία και στα μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκειμένου να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα για τις επερχόμενες εκλογές, που όλοι πλέον συμφωνούν ότι θα πραγματοποιηθούν το αργότερο εντός του 2018, δεν είναι επαρκής. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και για την κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα.

Επί σειράν ετών, η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου επιχειρούσε να πείσει, τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο υποφέρει σκληρά τα τελευταία 7 χρόνια εξαιτίας των περιοριστικών πολιτικών, ότι τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που επί…σαράντα χρόνια πτώχευαν την Ελλάδα. Το επιχείρημα αυτό ήταν πράγματι πετυχημένο επί μακρόν.

Αγανακτισμένοι, φοβισμένοι, οργισμένοι από την μείωση των αποδοχών τους, την ανεργία, τους υπερβολικούς φόρους, τα χρέη προς τις τράπεζες, την μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, πολλά νοικοκυριά απέδιδαν, και σωστά, το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για την κατάντια τους στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ακόμα κι όταν κατέστη σαφές ότι όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του απεδείχθη ότι ήταν αναληθείς, ακόμα κι όταν το διαβόητο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης” βίαια διαψεύστηκε από την σκληρή πραγματικότητα, ακόμα κι όταν το δήθεν “παράλληλο πρόγραμμα”, που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ουδέποτε εφαρμόστηκε. Αλλά οι πλημμύρες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, προκάλεσαν για πρώτη φορά τόσο καταλυτική ζημιά στην εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.

Για πρώτη φορά ολοένα και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο κι η Περιφέρεια Αττικής, που διοικείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έπραξαν το καθήκον τους. Μολονότι ο χρόνος που είχαν στη διάθεση τους για να υλοποιήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν μεγάλος, και παρά τις υποσχέσεις τους ότι θα τα είχαν ολοκληρώσει εγκαίρως, ουδέποτε αυτά πραγματοποιήθηκαν.

Με αποτέλεσμα το οδυνηρό χρονικό της προαναγγελθείσης τραγωδίας, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 συμπολίτες μας και την ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Και το πιό σημαντικό όλων είναι ότι διαπιστώνεται από ολοένα και περισσότερους πολίτες, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑΝΕΛ δεν είναι πιά νέα, αλλά παλιά. Βρίσκεται ήδη 34 μήνες στην εξουσία κι είναι η μακροβιότερη κυβέρνηση της χώρας εδώ και μια δεκαετία. Ενώ η συριζαία περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προϊσταται της Περιφερείας Αττικής κοντά στα 4 χρόνια, από το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο. Αλλά το παλιό.

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Γιατί το περιβόητο “κοινωνικό μέρισμα”, που θα δοθεί από το ψευτο “υπερπλεόνασμα” της οικονομίας, οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από ότι αρχικά πίστευαν στην κυβέρνηση. Οσοι θα το πάρουν, το έχουν πληρώσει ακριβά. Κι όσοι δεν θα το πάρουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι προέρχεται από το δικό τους υστέρημα. Το αφήγημα του κ. Τσίπρα ότι βγαίνουμε από την κρίση, ότι τελειώνουν τα μνημόνια, ότι βγαίνουμε στις αγορές, ότι έρχονται οι επενδύσεις, ότι ήλθε η ανάπτυξη, δεν πείθουν την σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία διότι ο μέσος πολίτης ζει στο πετσί του την οδυνηρή πραγματικότητα.

Ξέρουν πια ότι τα ψέματα δεν φέρνουν το ψωμί στο τραπέζι τους κι ότι το μέλλον δεν προοιωνίζεται λίαν θετικό, παρά τον εξωραϊσμό που επιχειρεί η κυβερνητική προπαγάνδα. Οπως είχε συμβεί και με το “κοινωνικό μέρισμα”, που είχε δοθεί το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, όπως και με το περυσινό, η επιρροή του στο εκλογικό σώμα αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένη

Κι άρα βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ παράξενης κατάστασης, που ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί. Καθώς οι επιπτώσεις από διάφορα εσωτερικά κι εξωτερικά γεγονότα, όπως η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, μπορεί να ανατρέψουν τον κεντρικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα για εκλογές μέχρι τέλος του 2018.

Η προσέλκυση επενδύσεων, που έχει αποτύχει, οι νέες περικοπές συντάξεων, οι νέοι φόροι, τα σοβαρά νέφη, που συσσωρεύονται πάνω από τις ελληνικές τράπεζες, τα νέας, σκληρότερα stress tests τους, διαμορφώνουν ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι κυβερνώντες μετά τα Χριστούγεννα. Κι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Καθώς ότι επιχείρησε ο κ. Τσίπρας τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να του βγαίνει θετικά.

Facebook Comments