Στην έγκριση του προϋπολογισμού του 2018 αναφέρεται σε σημερινό της σημείωμα προς τους πελάτες της η Citigroup.

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, η συνεχιζόμενη λιτότητα και το 2018 θα κρατήσει τις προοπτικές της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αρκετά περιορισμένες.

Σύμφωνα με την Citi, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πάλι να δεχτεί πίεση, στην προσπάθεια της να “χαλαρώσει” τη δημοσιονομική λιτότητα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται με την επίτευξη της καθαρής εξόδου από τα προγράμματα διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.

Ο προϋπολογισμός εισάγει νέα μέτρα λιτότητας –  περίπου 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές την άνοιξη, προσθέτει η Citi.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τον προϋπολογισμό ως τον τελευταίο που θα πρέπει να εκτελέσει η Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφθασε (και ξεπέρασε) τους δημοσιονομικούς στόχους αυξάνοντας τους φόρους για να μοιράζει επιδόματα “αντιγράφοντας τις χειρότερες πελατειακές λογικές τις μεταπολίτευσης”.

Όπως σημειώνει η Citi, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την παροχή επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία έχουν εγκριθεί καταρχήν από τους πιστωτές, αλλά ενδέχεται να εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον είναι συμβατά με το πρόγραμμα διάσωσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να μην εγκρίνει αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.


Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments