Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έριξαν την Ευρώπη

MarketNews

Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας έριξαν την Ευρώπη, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Lufthansa και Vallourec οδήγησαν τους ευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα σε μια γενναία διόρθωση, η οποία ξεκίνησε με την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παγκόσμια οικονομία και διευρύνθηκε με την πτώση ισχυρών ευρωπαϊκών μετοχών.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,50% στις 6.839 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,79% στις 9.950 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  σημείωσε πτώση 0,87% στις 4.555 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,5% στις 347,94 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Lufthansa υποχώρησε κατά 14%, μετά την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τα λειτουργικά κέρδη του 2014 ενώ ανακοίνωσε ότι δεν περιμένει να πετύχει τους στόχους του 2015.

Η Airbus NV υποχώρησε κατά 2,7%, μετά την ανακοίνωση ότι η Emirates ακύρωσε μεγάλη παραγγελία για αεροσκάφη Α350.

Απώλειες 11% και για την Vallourec, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις της για την πορεία της κερδοφορίας της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα μειωθούν κατά 10% το 2014.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, υποστηρίζοντας πως μια σειρά γεγονότων - από την ουκρανική κρίση μέχρι τον ασυνήθιστα κρύο χειμώνα στις ΗΠΑ - έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 2,8% το 2014, έναντι 3,2% που ανέμενε προηγουμένως. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι η δραστηριότητα έχει αρχίσει να ισχυροποιείται.

Στην εξαμηνιαία έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές», η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως η ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας – Ρωσίας έχει επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη διεθνώς.

Εξάλλου, ο οργανισμός υποβάθμισε και τις προβλέψεις του για τις ΗΠΑ, όπου αναμένει ανάπτυξη 2,1% έναντι 2,8% προηγουμένως. Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, για πρώτη φορά σε διάστημα τριετίας, αλλά δείχνει ήδη να ανακάμπτει.

Η Παγκόσμια Τράπεζα «βλέπει» επιτάχυνση της ανάπτυξης αργότερα φέτος, καθώς οι πλουσιότερες οικονομίες συνεχίζουν να ανακάμπτουν. Διατήρησε, μάλιστα, αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια στο 3,4% και 3,5%, αντίστοιχα.