Φτερνίζεται η Wall Street – πνευμονία στην Αθήνα
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δίνουν άλλο ένα επιχείρημα στους υποστηρικτές της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δίνουν άλλο ένα επιχείρημα στους υποστηρικτές της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας
Το επιχείρημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου διανθίστηκε χθες μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, με τον υπουργό Οικονομικών να πανηγυρίζει, δηλώνοντας πως η χώρα απέδειξε πως μπορεί να βγει στις αγορές ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών ξεχνάει να αναφέρει κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:
Το πρώτο είναι η ανατροπή των σχεδιασμών και η αναβολή του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών, μετά τη μεγάλη πτώση της Wall Street. Το γεγονός ότι με ένα «φτέρνισμα» των αγορών, ο σχεδιασμός του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κινδυνεύει με…πνευμονία, καταδεικνύει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, έναντι των διαθέσεων των αγορών. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα που η Ελλάδα ανάβαλε την έξοδό της στις αγορές, η Φινλανδία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα να δανειστεί.
Το δεύτερο είναι πως η αναβολή αρχικά ήταν επ’ αόριστον. Οι αρμόδιες αρχές δεν ήταν σε θέση να πουν εάν θα μπορούσαν να προχωρήσουν τελικά στην προαναγγελθείσα έκδοση σε λίγες ημέρες, σε μία εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Ευτυχώς για όλους μας, οι αγορές δεν κατέρρευσαν και η αναβολή ήταν όντως ολιγοήμερη.
Το τρίτο στοιχείο είναι το επιτόκιο. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για επιτόκιο ακόμη και κάτω από το 3%, ωστόσο, τελικά διαμορφώθηκε μισή μονάδα πάνω από τον επιθυμητό στόχο, στο 3,5%.
Το τέταρτο στοιχείο είναι το γεγονός ότι η τελευταία αναβολή δεν ήταν η πρώτη. Η έκδοση είχε καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, που θα της επιτρέψει τον ισχυρισμό ότι ολοκλήρωσε την τρίτη αξιολόγηση, δίνοντας μία ακόμη αφορμή στους επενδυτές να αμφιβάλουν για την αξιοπιστία της.
Οι παράγοντες αυτοί δεν στηρίζουν σε καμία περίπτωση το επιχείρημα περί καθαρής εξόδου, αντιθέτως, στηρίζουν το επιχείρημα των δανειστών για αυστηρή εποπτεία και μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου. Το είπε, άλλωστε ξεκάθαρα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα. Το γεγονός ότι τελειώνει το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι τελειώνει η εποπτεία.
Μάλιστα, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δίνουν άλλο ένα επιχείρημα στους υποστηρικτές της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Εκείνο της ξαφνικής ανόδου του «πολιτικού ρίσκου». Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι το πολιτικό τοπίο ξαφνικά παίρνει φωτιά, η οποία θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τόσο τα χρήματα που οι φορολογούμενοί τους έχουν δανείσει στην Ελλάδα, όσο και το να βρεθούν ενώπιον της εξαιρετικά δυσάρεστης κατάστασης να πρέπει να ασχοληθούν ξανά με το «πρόβλημα Ελλάδα» και να φέρουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας στα κοινοβούλιά τους.
Facebook Comments