Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του επικαλούμενος άρθρο του Θεόδωρου Πάγκαλου: “Λέει ο Πάγκαλος, ένας διαχρονικός μου αντίπαλος, οτι ο Σαμαράς ενημέρωνε την αντιπολίτευση. Σε μία συνάντηση μου ανήγγειλε την κατά πληροφορίες κήρυξη της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ. Είχε την εντύπωση ο Σαμαράς ότι θα δημιουργουνταν προβλήματα. Ανησυχούσε για την ονομασία. Και καταλήγει ο Πάγκαλος ότι Βόρεια Μακεδονία δεν είναι λύση”.

“Όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει τι γίνεται σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. “Κύριε Τσίπρα που δεν είστε εδώ, εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό, εσείς τα δώσατε όλα. Εγώ αντιστάθηκα εφαρμόζοντας την αποφαση του Συμβουλίου Αρχηγών. Εσείς σήμερα τα δίνετε όλα χωρίς καν απόφαση υπουργικού συμβουλίου”, είπε εμφατικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. 

Ο Αντώνης Σαμαράς διευκρίνισε ότι ο ίδιος δε δημιούργησε κανένα πρόβλημα με το Μακεδονικό το 1992, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί Στάλιν και Τίτο αλλά ξέσπασε όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία. “Από τη μία με κατηγορείτε ότι δημιουργησα δήθεν το Σκοπιανό και από την άλλη ότι δήθεν πουλησα το Σκοπιανό. Διαλέξετε για τι από τα δύο θα με συκοφαντήσετε για αδιάλλακτο ή για υποχωρητικό;”, ρώτησε από βήματος.

“Υπάρχουν και ζωντανά ντοκουμεντα: Η στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής λεει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική (…) Δεν ήταν λαϊκιστής ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν ήταν ακροδεξιος ο Ανδρέας Παπανδρέου”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε ότι δεν ήταν παρών στην τελική αποφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών το 1992 και η απόφαση έλεγε ότι η Ελλάδα δε θα αναγνωρίσει κράτος με τον όρο Μακεδονία σύνθετα ή παραγωγα. “Μάθετε ότι σε εκείνο το συμβουλιο του υπουργείου Εξωτερικών το 1991 όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει Κροατία και Σλοβενία, εγώ έθεσα τρεις όρους και πέτυχα τη μη αναγνώριση ενός κράτους που θα είχε αλυτρωτισμό. Να πάψετε να λέτε ανοησίες. Πριν τη 16η Δεκεμβριου του 1991 υπογράφαμε και εμείς και όλα τα κράτη συμφωνίες με την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Κανεις δεν μπορούσε να επέμβει στο πως ονομάζει ένα κράτος μία περιοχή στο εσωτερικό του”, τόνισε.

Το όνομα αποτελεί όχημα αλυτρωτισμού, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχουν γίνει “Σκοπιανότεροι των Σκοπιανών”, αφού ούτε οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν έχουν διανοηθεί να πουν ότι τους αναγνωρίσαμε τότε. “Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί παρότι τους είχαν αναγνωρίσει 140 κράτη ως Μακεδονία, ενδιαφέρονταν για τη στάση της Ελλάδας”, είπε. Και επέμεινε ότι “ποτέ δεν νομιμοποιήσαμε τον αλυτρωτισμό τους” σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αυτό κάνει τώρα η κυβέρνηση.

Κλιμακώνοντας την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: “Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του. Τα έδωσε όλα. Εσείς υπογράφετε, εσείς τα δίνετε. Κύριε Τσίπρα, είστε μόνος σας. Συνθηκολογήσατε σε όλα”. “Τους Έλληνες που βγαίνουν στους δρόμους τους λέτε φασιστοειδή”, συμπλήρωσε. 

“Μην μας λέτε για εθνική γραμμή, εσείς ήσασταν απέναντι σε αυτήν. Πήγατε και αναγνωρίσατε πλήρως τον αλυτρωτισμό. Κανείς δε διανοήθηκε να αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Δεν υπάρχει erga omnes”, υποστήριξε ο Αντώνης Σαμαράς. Αναφέρθηκε και στη Βουλγαρία, η οποία μπορεί να τους αναγνώρισε ως Μακεδονία αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ μακεδονική γλώσσα, μακεδονική εθνότητα και κατηγορησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια καθώς είναι θέμα χρόνου να αναβιώσουν οι αλυτρωτισμοί. Προειδοποίησε, επίσης, ότι αναδύεται από τώρα το νέο κύμα βαλκανικών συγκρούσεων. “Το άρθρο 6 θα εκληφθεί ως απαγόρευση ακόμη των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία και την ελληνικότητα της”, είπε. “Το μουσείο του Παύλου Μελά θα απαγορευθεί;”, διερωτήθηκε.

“Αναγνωρίζετε ένα έκτρωμα. Η συμφωνία αυτή είτε δεν θα αντέξει είτε θα προκαλέσει εκπλήξεις. Το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει το δρόμο των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ”, επεσήμανε σε όλους τους τόνους ο πρώην πρωθυπουργός. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: “Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα κε.Τσίπρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας το πούμε, Υπογράψατε την αποσταθεροποίηση και των Σκοπίων. Παρακάμψατε το ελληνικό βέτο. Δημιουργείτε τετελεσμένα ενάντια στη θέληση των Ελλήνων”

Και συνέχισε τις σφοδρές κατηγορίες του για το νυν πρωθυπουργό ότι για την καρέκλα και την εξουσία υπογράφει τα πάντα αλλά κατήντησε ένας “yes man” και έχει το θράσος να τα βάζει μαζί του. “Με κατηγορείτε ότι έκανα πολιτική καριέρα με το Σκοπιανό. Εσείς υπογράψατε τα πάντα για να παραμείνετε στην καρέκλα. Για αυτήν τα δίνετε όλα”, επανέλαβε. 

“Θέλατε με το Σκοπιανό να διασπάσετε τη Νέα Δημοκρατία αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνουμε ενωμένοι, μια γροθιά”, είπε δίνοντας το πρώτο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. 

“Ο Τσιπρας καλούσε τον Παπούλια να παραιτηθεί για να ρίξει την κυβέρνηση μου. Δεν ψήφισε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατηγορούσε βουλευτές για χρηματισμό. Τα λέτε εσείς αυτά που υπονομεύσατε τα πάντα;”, είπε απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό του για την επίθεση που έκανε στον Προκόπη Παυλόπουλο. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεσμός δεν δικαιούται να κρίνει ανοιχτά ζητήματα. Όταν παίρνει θεση κακώς εκφράζει τη συμφωνία του με μία συμφωνία που μονο ο Τσίπρας ήξερε εκείνη τη στιγμή”, είπε δικαιολογώντας όσα είχε πει τις προηγούμενος μέρος για ΠτΔ. 

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει με το στυλό του Πάνου Καμμένου να υπογράψει μια ντροπιαστική συμφωνία και θα λογοδοτήσει για αυτό.

Συνεχής ενημέρωση λεπτό προς λεπτό για όσα συμβαίνουν στη Βουλή εδώ

Facebook Comments