Με το φάντασμα των καταιγιστικών εξελίξεων στη Folli Follie και με την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς να έχει πληγεί βαθιά και προς το παρόν ανεπανόρθωτα, όπως μαρτυρούν οι τζίροι και οι κινήσεις των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο από τις αρχές Μαΐου, 23 εισηγμένες θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του  Greek Investment Roadshow και θα αντιμετωπίζουν eye to eye δεκάδες ξένα funds τα οποία ετοιμάζουν βροχή ερωτήσεων όχι μόνο για τα τεκταινόμενα στην αγορά, αλλά και για την ελληνική οικονομία, το χρέος και το ελληνικό πρόγραμμα, του οποίου η «επόμενη μέρα» μοιάζει πλέον ξεκάθαρα με ένα νέο μνημόνιο.

Στο συνέδριο που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Enterprise Greece σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Σικάγο αυτήν την εβδομάδα, θα παραστούν επικεφαλής και στελέχη των εταιρειών ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Autohellas, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τιτάν, Σαράντης και Πλαστικά Θράκης, ενώ πάνω 100 διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων θα δώσουν το παρών σε περίπου 450 κλειστές συναντήσεις με τις ελληνικές εισηγμένες.

Την Eλληνική αποστολή, ηγούμενη από τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ.κ. Γεώργιο Χαντζηνικολάου και Σωκράτη Λαζαρίδη, αντιστοίχως και τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμο Αναστασόπουλο,  θα ενισχύσουν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt.

Όπως έχουν αποδείξει και τα πρόσφατα άλλα μεγάλα roadshows (πχ. της Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη στις αρχές Ιουνίου), οι επενδυτές εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα και ζητούν να μάθουν ακριβώς τι θα πάρουμε για το χρέος αλλά και το πόσο ασφαλής είναι η καθαρή έξοδος που επιλέγει η ελληνική κυβέρνηση για την περίοδο μετά της 20 Αυγούστου, όπου λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Τα μηνύματα προς το παρόν είναι αποθαρρυντικά σε ότι αφορά το χρέος αφού, όπως διαρρέεται, η Ελλάδα θα πάρει ελάχιστα σε αυτό το μέτωπο και σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και θα εξασφαλιστεί το ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι διαχειρίσιμες, ωστόσο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που είναι και το νούμερο ένα θέμα που «κοιτούν» οι επενδυτές για να αγοράσουν Ελλάδα, δεν εξασφαλίζεται. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, οι ευρωπαίοι πιστωτές θα επιλέξουν να στηρίξουν μια καθαρή έξοδο η οποία ουσιαστικά θα είναι βρώμικη και θα θυμίζει μνημόνιο, με συνδυασμό: α) ενός ενισχυμένου cash buffer από 15 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας σχεδόν έως το 2020, β) τη μερική επαναγορά των χρεολυσίων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έως το 2023 (περίπου 20 δισ. ευρώ), και γ) κάποιας μορφής ελάφρυνση  χρέους, με την παράταση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF, την σταθεροποίηση του κόστους επιτοκίων και/ή την παράταση των περιόδων χάριτος για την καταβολή των πληρωμών των τόκων.

Ένα τέτοιο πακέτο όμως δεν είναι αρκετό κατά την άποψη της JP Morgan για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όπως επισημαίνει, χρειάζονται πολύ ισχυρότερα μέτρα, όπως η επέκταση των  ωριμάνσεων σε πάνω από 15 έτη και πρόσθετες περίοδοι χάριτος άνω των 10 ετών.

Και η Citigroup από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει να μην περιμένουμε πολλά για το χρέος. Σύμφωνα με την τράπεζα, στο προσεχές Eurogroup δεν αναμένεται να συμφωνηθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, εκτός από ορισμένα που θα βοηθήσουν στη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών και δαπανών κατά τα πρώτα έτη μετά τη λήξη του προγράμματος.

Η πολιτική επιλογή Τσίπρα για (μαϊμού) καθαρή έξοδο, οδηγεί πλέον ξεκάθαρα την Ελλάδα σε μία νέα περίοδο στενής εποπτείας που μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια, όπως ακριβώς ένα μνημόνιο δηλαδή αλλά χωρίς (φθηνή) οικονομική βοήθεια. Αυτό αποκάλυψε ο Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist, και εάν αυτό συνδυαστεί με τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι σε περίπτωση εκτροχιασμού οι θεσμοί θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να εισηγηθούν διορθωτικά μέτρα, σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνημένους στόχους, ή ακόμη και νέο μνημόνιο, όλοι καταλαβαίνουμε το πόσο μη καθαρή είναι αυτή η έξοδος που λανσάρει η κυβέρνηση. Άλλωστε όπως είπε και ο Ρέγκλινγκ,  η Ε.Ε θα ελέγχει την Ελλάδα ως το… 2059 «αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, στο Roadshow στις ΗΠΑ, το οποίο διεξάγεται την ίδια στιγμή με το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης, θα κριθούν οι πραγματικές προοπτικές της Ελλάδας στα μάτια των funds, αφού θα φανεί το κατά πόσο έχουν «πειστεί» οι ξένοι επενδυτές ότι τόσο το Χ.Α όσο και η χώρα μας γενικότερα, είναι ένα «ασφαλές» στοίχημα και εάν οι αγορές θα αγκαλιάσουν την Ελλάδα όταν μετά τον Αύγουστο βρεθεί στο έλεός τους ή θα την… περιμένουν στη γωνία…

Facebook Comments