Αν υπήρχε σοβαρός πρωθυπουργός που σέβεται τον εαυτό του και το αξίωμα του, αμέσως μετά την συνέντευξη Καμένου, θα τον έδιωχνε από την κυβέρνηση. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, κανένας αρχηγός κυβέρνησης δεν θα δεχόταν ένα τόσο εξόφθαλμο και απροκάλυπτο καψόνι από υπουργό του, δίχως να του βγει ένα βαρύ-βαρύ ‘’ας το διάολο’’. Θα μου πείτε ότι αυτό θα σήμαινε άμεση διενέργεια εκλογών και οριστική απώλεια της εξουσίας για τον Αλέξη. Εμ αυτό είναι το θέμα. Έχουμε έναν πρωθυπουργό όμηρο και έρμαιο της ‘’τρέλας’’ του ακροδεξιού συνεταίρου του.

Το ‘’όπως έστρωσες θα κοιμηθείς’’ ταιριάζει γάντι στην περίπτωση. Ο Καμένος ανακοινώνει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση (πρώτη φορά τόσο καθαρά), μιλά για ‘’κακή συμφωνία Κοτζιά’’, ζητά κύρωση της με 180 ψήφους ή δημοψήφισμα. Τέσσερα στα τέσσερα δηλαδή. Ο Μητσοτάκης λέει μόνο το ένα απ’ αυτά και το Μαξίμου τον κατηγορεί για ακροδεξιό πατριδοκάπηλο. Ο Καμένος είναι τρεις φορές πιο αιχμηρός από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, αναγγέλλει την ενεργοποίηση του όπλου που έχει στα χέρια που για πτώση της κυβέρνησης (όπλο που δεν έχει ο Μητσοτάκης), αλλά ο Αλέξης παριστάνει τον αδιάφορο. Λες και δεν ακούει τι λέει ο συνέταιρος του.

Όλο το σκηνικό είναι πραγματικά αστείο. Η κυβερνώσα αριστερά κατέληξε στα τελευταία του κυβερνητικού της βίου να μοιάζει με θίασο κωμικών που κάνει τον κόσμο να γελά. Μη νομίζετε ότι ο Αλέξης δεν τα καταλαβαίνει αυτά. Μια χαρά τα αντιλαμβάνεται, αλλά ας όψεται η αδήριτη αναγκαιότητα να παραμείνει ακόμα λίγο στην εξουσία μπας και καταφέρει να γυρίσει το χαρτί. Και ο Καμένος θα μπορούσε να κάνει την κίνηση από τώρα, ξέρει όμως πως μόλις ρίξει την κυβέρνηση η μισή του κοινοβουλευτική ομάδα θα παραμείνει στον Αλέξη και ότι δίχως υπουργικούς θώκους η άμεση διάλυση των ΑΝΕΛ είναι προδιαγεγραμμένη.

Ο καθένας για τους δικούς του λόγους συνεπώς, είναι υποχρεωμένος να συντηρεί αυτό το κωμικό και ασυνάρτητο κυβερνητικό σχήμα για όσο ακόμα αντέχουν. Μετά βλέπουμε. Αν και ξέρουν πως αυτό που συμβαίνει κονιορτοποιεί κάθε πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης και των κομμάτων της, αν και ξέρουν πως μ’ αυτά τα καμώματα οδεύουν προς νέα δημοσκοπική καθίζηση, απλούστατα δεν έχουν άλλο δρόμο προς το παρόν. Θα συνεχίσουν να λένε τις σαχλαμάρες που λένε σήμερα (π.χ. ο Κοτζιάς έκλεισε αρνητικά τη Δευτέρα το θέμα των 180 και το Μαξίμου το άφησε ανοικτό την Τρίτη μετά την συνέντευξη Καμένου) διότι τα δομικά υλικά με τα οποία κτίστηκε αυτή η κυβέρνηση ήταν από την αρχή προορισμένα να έχουν αυτό το τέλος. Αυτό που ζουν στο Μαξίμου, λέγεται δυστυχία πριν την ήττα.

Facebook Comments