Όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κι οι ακραίες ιδεολογίες, που θεωρούν ότι δήθεν κατέχουν την Απόλυτα Αλήθεια, όπως είναι οι φασιστικές κι οι κομμουνιστικές, επιδεικνύουν μεγάλη δυσανεξία στην κριτική και τον έλεγχο, που ασκούν, όπως έχουν υποχρέωση, τα μέσα ενημέρωσης.

Δυσανασχετούν στη δημοκρατική κριτική, φοβούνται τον έλεγχο του λαού. Γι’ αυτό και προσπαθούν να πλήξουν την ελεύθερη ενημέρωση και κρτική. Στην Ελλάδα ακόμα τουλάχιστον, δεν μπορούν να τις εμποδίσουν άμεσα. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναζητεί τρόπους να τις περιορίσει. Τελευταίο κρούσμα, η απόφαση τους να επιβάλλουν εμπάργκο στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, εμποδίζοντας τους βουλευτές και τα στελέχη τους να εμφανίζονται στις εκπομπές του. Ποτέ κανένα άλλο κόμμα, κυβερνητικό η μη, δεν έχει προσπαθήσει τέτοιου είδους απαράδεκτη κι έμμεση υπονόμευση της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης των πολιτών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, είχε επιβάλλει παρόμοιο εμπάργκο στην εκπομπή του Μέγκα «Ανατροπή» του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη. Ήταν η εποχή, που είχαν στοχοποιήσει το συγκεκριμένο κανάλι ως το «κανάλι της διαπλοκής» κι επιδίωκαν να το φιμώσουν. Τα κατάφεραν όταν ήλθαν στην εξουσία. Αλλά δεν νομίζω ότι θα τα καταφέρουν και τώρα, με την περίπτωση του Σκάϊ. Σήμερα, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά διαφορετικές από ότι ήταν μετά το 2013-2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πάνω του και διαφαινόταν ότι θα καταλάβει την εξουσία.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο οι ΑΝΕΛ, είναι με τα κάτω τους. Η κατάρρευση της αξιοπιστίας τους αλλά και της απήχησης τους, όπως καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι τόσο μεγάλη, που δεν τους επιτρέπει να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, όσο μπορούσαν πριν από μερικά χρόνια. Εκτιμώ ότι με το εμπάργκο, που πιστεύω ότι τελικά θα το πάρουν πίσω, δεν πλήττουν μόνον το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Περισσότερο πλήττουν την δική τους επιχειρηματολογία και υπονομεύουν ακόμα περισσότερο την όποια δυνατότητα τους να αντιστρέψουν την κατρακύλα τους και να αποτρέψουν την εκλογική τους συντριβή, η οποία θεωρώ ότι πλέον είναι πιθανότερη από ποτέ. Μωραίνει Κύριος…

Facebook Comments