Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται εκ νέου τα ελληνικά ομόλογα επβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο πως η υπόθεση “έξοδος στις αγορές” πρέπει να ξεχαστεί για μήνες από το ελληνικό επιτελείο.

Αυτό που απέδειξε ξεκάθαρα το διάστημα από τις αρχές Μαΐου έως και σήμερα είναι πως η Ελλάδα και τα ελληνικά assets είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις εξελίξεις που σημειώνονται στο εξωτερικό και το γεγονός ότι αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, στο σημερινό περιβάλλον λειτουργεί ιδιαίτερα αρνητικά καθώς τα funds εδώ και μήνες, και ειδικά το τελευταίο διάστημα, τρέπονται σε μαζική φυγή από την περιοχή.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται πλέον στα υψηλά σχεδόν δυόμισι μηνών και στο 4,373% έχοντας αυξηθεί από την αρχή της εβδομάδας κατά 4,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η εκτόξευση της απόδοσης του 5ετούς η οποία διαμορφώνεται σήμερα στο 3,409% με άνοδο 7,1% από τη Δευτέρα. Η απόδοση στο 7ετές ομόλογο κινείται στο 4,027%, με αύξηση της τάξης του 15% από την ημέρα της έκδοσής του τον Φεβρουάριο όπου το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Δέκα μέρες μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να αγνοούν το “ορόσημο” αυτό, βλέποντας τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται εκ νέου λόγω του ότι ακόμα θεωρούνται από τους επενδυτές  assets υψηλού ρίσκου και για αυτό παρασύρονται από τις πιέσεις και την αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις αναδυόμενες αγορές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments