Μία απο τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα που κατατάσσονται στην κατηγορία «τσιπρεϊκα ψέμματα» (κατά το αξίωμα «ψέμματα, μεγαλύτερα ψέμματα, τσιπρεϊκα ψέμματα») είναι η πάταξη του πελατειακού κράτους και του ρουσφετιού. Είχε εξαγγείλει από την κατάργηση των μετακλητών μέχρι των Π(ράξεων) Ν(ομοθετικού») Π(εριεχομένου). Και η κυβέρνησή του έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Και, μάλιστα, με μια πρωτόγονη ορμή και επιθετικότητα την οποία δεν ανιχνεύουμε σε καμία άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.    

Σταχυολογήσαμε τα κυριότερα επιτεύγματά τους στον χρόνο που πέρασε και τα παραθέτουμε:

     Ιανουάριος: Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου ενός χρόνου από την δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το γιορτάζουν με βίντεο που γίνεται viral: Μπουγάτσες, μπουζούκια, Λευκός Πύργος και ΠΑΟΚ συνηγορούν υπέρ του Γραφείου.

         Φεβρουάριος: Δύο νέες δομές ελέγχου που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προστίθενται στις 95 που ήδη υπάρχουν. Υπάγονται απ’ ευθείας στον Υπουργό. Έκτοτε, δεν υπήρξε καμία είδηση για την δραστηριότητά τους.

        Μάρτιος: Εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα κρίσεων προϊσταμένων στο Δημόσιο με βάση το οποίο οι έσχατοι έσονται πρώτοι. Στους 12 πρώτους διευθυντές που επελέγησαν μ’ αυτό, μόνον 2 είχαν αξιολογηθεί ως πρώτοι.

          Απρίλιος:

  • Ανακοινώνεται η δημιουργία Φορέα για την Ανάπλαση του  Φορέα της Ανάπλασης της πολης των Αθηνών.
  • Χιλιάδες ενστάσεις κατά των προσωρινών αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 3Κ/2018. Προκηρύχθηκαν 8.166 θέσεις από τις αρχικές 30.000 που έταζε ο Σουρλέτης στους εργάτες καθαριότητας και, μέχρι σήμερα, έχουν προσληφθεί λιγώτεροι από 4.000. Γαι την σωρεία των παρατυπιών η κυβέρνηση δείχνει το ΑΣΕΠ.
  • Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής οργανώνεται: Οι Διευθυντές ορίζονται απ’ ευθείας από τον ίδιο τον υπουργό και οι περιφερειακές υπηρεσίες του οργανώνονται σύμφωνα με όσα θα ορίζει, εκάστοτε, σε δικές του αποφάσεις. Οι υπηρεσιακές μεταβολές επέρχονται, πάλι, με δικές του αποφάσεις και το όριο απ’ ευθείας αναθέσεων για τον εαυτό του αυξάνεται σε 100.000 ευρώ από 20.000 που ισχύει για όλο το υπόλοιπό δημόσιο.
  • Ο Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, φανατικός οπαδός του Οσίου Προφυρίου Καυσοκαλυβίτη αντικαθιστά τον Σταμάτη Κριμιζή, διαστημικό επιστήμονα διεθνούς εμβέλειας στον νεοσύστατο Ελληνικό Οργανισμό Διαστήματος.

        Μαϊος:

  1. Ο Γαβρόγλου στο τέταρτο συνεχόμενο νομοσχέδιο που φέρνει για την επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση εισάγει αντί της  αξιολόγησης τον όρο «ανατροφοδοτική αποτίμηση».
  2. Ο Σπίρτζης υπάγει στον εαυτό του 6 «ανεξάρτητες και αυτόνομες» Αρχές:

    • Την εθνική αρχή συντονισμού πτήσεων.
    • Την επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων και ασφάλειας πτήσεων.
    • Την επιτροπή διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων και συμβάντων.
    • Την ρυθμιστική αρχή σιδηροδρόμων.
    • Την ρυθμιστική αρχή επιβατικών μεταφορών, και
    • Την αρχή πολιτικής αεροπορίας.
  1. Ο Γεωργίου παραπέμπεται για μια ακόμη φορά για το έλλειμμα του 2009 αφού οι κατήγοροί του δεν έχουν, ακόμη, πειστεί ότι οι ΔΕΚΟ είναι Δημόσιο.

Ιούνιος:

  1. Από τις 69 πρώτες προκηρύξεις θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, η Τρόικα έκρινε ως φωτογραφικές τις 39. Μετά από συμβιβασμό με την κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι θα επαναλάβουν την διαδικασία για τις 25. Το νέο συστημα επιλογής τους δεν έχει έρθει ακόμη.
  2. Ψηφίστηκε τέταρτο μνημόνιο (χωρίς λεφτά). Σ’ αυτό εκτιμήθηκε ότι η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης είναι 500 εκ. Τελικά, στον προϋπολογισμό 2019 η αύξηση είναι 1 δις.

        Ιούλιος:

  1. Η τραγωδία στο Μάτι αποκαλύπτει την διάλυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την τρομακτική ένδεια συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων. Μετά την προσπάθεια απόσεισης των προσωπικών τους ευθυνών, από τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, ο κ. Τσίπρας τοποθετεί ένα κομματικό στέλεχος ως προσωρινό υπεύθυνο της Γενικής Γραμματείας Πολτικής προστασίας που παραμένει ακόμη και μαζί περιμένουν το πόρισμα του Γερμανού εμπειρογνώμονα που επέρριψε την ευθύνη για τους 100 νεκρούς στην κλιματική αλλαγή.
  2. Η εκατομμυριούχος, πρώην υπουργός Αντωνοπούλου που ορίζεται ως πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ μας χρεώνει με 13.221 ευρώ για την μεταφορά της οικοσκευής της στο Παρίσι.
  3. Μαζί με την απλή αναλογική στους ΟΤΑ ο Σκουρλέτης δημιουργεί νέες θέσεις μετακλητών για δημάρχους και αντιδημάρχους. 

Αύγουστος:

Στην μεγαλύτερη και ακριβότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης με ετήσιο κόστος λειτουργίας της 54,2 εκατομμύρια ευρώ, ο Γιαννακίδης αντικατέστησε τον Μπαξεβανάκη.

Σεπτέμβριος:

Κατατίθεται το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τα Πανεπιστήμια. Μεταξύ των προτάσεών του περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Έκκληση στους φοιτητές να μην δέρνουν τους καθηγητές γιατί δεν είναι άρχουσα τάξη.
  • Σύσταση στα ακαδημαϊκά όργανα να μην πολεμάνε την παραβατικότητα γιατί έτσι υποθάλπουν καταστάσεις ανομίας.
  • Να χορηγούν οι πρυτανικές αρχές υποκατάστατα ναρκωτικών για να μειωθεί η διακίνηση.
  •  Να φωτίσουν τους χώρους των ιδρυμάτων με λάμπες που δεν σπάνε και
  • Να δημιουργηθούν χώροι νυχτερινής αναψυχής των φοιτητών με ευθύνη των σχολών εκ περιτροπής.

Οκτώβριος:

  • Στις μαζικές κρίσεις για τις διευθυντικές θέσεις στο δημόσιο καταγγέλλεται ότι προσέρχονται ως υποψήφιοι,  συστηματικά, αποσπασμένοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ), προσμετρώνται πλαστές προϋπηρεσίες (ΔΕΚΟ), εικονικές συνάφειες τίτλων (Υπουργεία), διεξάγονται ανυπόστατες ΕΔΕ (ΕΡΤ), λαμβάνεται υπόψη ανύπαρκτη εμπειρία (Ένοπλες Δυνάμεις) και άλλες πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος.
  • Τοποθετούνται μαζικά προϊστάμενοι σε ΝΠΙΔ, τα οποία, όμως, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ως δημόσιο και δεν καταμετρά τους δημοσίους υπαλλήλους τους στον συνολικό πληθυσμό. Στα κριτήρια επιλογής, η συνέντευξη βαραίνει με 40%, ενώ τα μεταπτυχιακά αξιολογούνται με 5% και η εμπειρία με 10%. 

Νοέμβριος:

  • Ο μισθός των μετακλητών αυξάνεται κατά 17%.
  • Στην ΕΥΔΑΠ προσλαμβάνονται 54 άτομα για την καθαριότητα των γραφείων της.
  • Χορηγούνται 15.000 ώρες υπερωρίας στους 200 υπαλλήλους των «Κτιριακών Υποδομών ΑΕ», αφού, προηγουμένως, απομακρύνθηκαν 100 για να καλύψουν «άλλες» ανάγκες.
  • Η μεθόδευση της κυβέρνησης να απολύσει 10.000 παπάδες δεν τελεσφόρησε μετά την σφοδρή αντίδραση του κλήρου.

Δεκέμβριος:

  • Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς αναβάλλει με απόφασή του την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής στο δημόσιο μέχρι νεωτέρας.
  • Χορηγείται ειδικό ελεγκτικό επίδομα μόνο στους επιθεωρητές που υπηρετούν στο Γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας κ. Παπασπύρου.

Για το 2019 περιμένουμε, δυστυχώς, την επανάληψη των ίδιων συμπεριφορών και πρακτικών. Ας ευχηθούμε κι ας αγωνιστούμε  αυτή να είναι και η τελευταία χρονιά που θα έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Facebook Comments