«Καθίστε κάτω τώρα μιλά ο πρωθυπουργός της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο ως άλλος Καίσαρας. Βέβαιος ότι μπορεί να περνά ότι θέλει, με δύο πλειοψηφίες και χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές που έχουν αντιπολευτική στρατηγική αγύρτες, αναξιόπιστους και επικίνδυνους για τον τόπο. Άραγε δεν ισχύει το ίδιο και για όσους έχουν ανάλογη στρατηγική προκειμένου να βρεθούν έστω για λίγο στα έδρανα της δικής του κυβέρνησης, βγαίνοντας κόντρα στις επίσημες θέσεις των κομμάτων τους;

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του προοδευτικού μετώπου κατά όσους τον χειροκρότησαν στο Μέγαρο Μουσικής, όταν έρχεται σε αμηχανία και τα νεύρα θολώνουν την σκέψη του δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Με την ρητορική μίσους, με τους χαρακτηρισμούς και την βαθιά οπορτουνιστική στρατηγική του αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι ηγέτης μόνο ενός φαιοκόκκινου μετώπου, όπως αυτό που προέκυψε από τις πλατείες της «αγανάκτησης» και τον έφερε στην εξουσία.

Μπορεί το Ποτάμι να θέλει να στηρίξει μια τέτοια κυβέρνηση; Αυτόν τον πρωθυπουργό; Όσες διαφωνίες και αν έχει κανείς, γνωρίζει ότι η απάντηση προφανώς και είναι αρνητική. Πολιτικά και πολιτισμικά εδώ όντως υπάρχει άβυσσος. Για αυτόν τον λόγο, η Κ.Ο. του Ποταμιού δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μέχρι εδώ καλά, μετά όμως ξεκινούν οι αντιφάσεις. Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την δήλωση του αντιπροέδρου του κόμματος, Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του κόμματος την συμφωνία των Πρεσπών αν ο Σπύρος Δανέλλης γίνει ο 151ος πρόθυμος βουλευτής που θα δώσει το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης.

Αυτό όμως σημαίνει ότι αν το Ποτάμι τελικά ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών θα έχει κάνει ότι και ο βουλευτής που πριν λίγες μέρες θα έχει διαγραφεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη. Θα έχουν ουσιαστικά νομιμοποιήσει την στάση του καθώς και την υφαρπαγή της ψήφου του από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα θα έχουν δώσει την απαραίτητη δυναμική και το προοδευτικό πρόσημο, για να περάσει η συμφωνία και από κεντροαριστερούς και όχι μόνο από κωλοτούμπες, φρεσκοχωρισμένους με τον Καμμένο.

Το Ποτάμι έχει την μια και τελευταία…τελευταία ευκαιρία να επιβιώσει πολιτικά καταψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών, δείχνοντας έτσι συνέπεια και καθαρή γραμμή απέναντι στην ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης που το ίδιο χαρακτηρίζει ως επικίνδυνη για την χώρα. Θα μπορεί για τελευταία φορά να ζητήσει μια ακόμα ευκαιρία από τους πρώην ψηφοφόρους του να επιστρέψουν, ικανοποιώντας το κύριο αίτημα τους όπως καταγράφεται και στις τελευταίες έρευνες που δεν είναι άλλο από το τέλος αυτής της κυβέρνησης.

Έτσι δεν θα πάνε απευθείας στη ΝΔ και το ίδιο θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο, αυτόν της προοδευτικής δύναμης που προσπάθησε έστω να ρίξει την αυλαία του θιάσου. Ο Αλέξης Τσίπρας βολεύεται από την μαοϊκή συνταγή «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι αυτή η αναταραχή στα ήδη λιγοστά ύδατα του Ποταμιού.

Με την τελευταία…τελευταία όμως ευκαιρία του να πρωταγωνιστήσει με καθαρό πολιτικό στίγμα, με ρόλο την επόμενη μέρα θα καθορίσει τις εξελίξεις. Το αν θα κάνει ότι και ο βουλευτής που διέγραψε, το αν τελικά θα κάτσει κάτω υπακούοντας στην προτροπή του Τσίπρα ή αν θα δώσει το τελικό χτύπημα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πλέον έχουν συγχωνευθεί θα καθορίσει τις εξελίξεις για τον ίδιο και το Ποτάμι.

Facebook Comments