Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ώρες πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τοποθετήθηκε από βήματος Βουλής σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και χαρακτήρισε ως “εθνική ήττα” τη Συμφωνία. Χαρακτηριστικά είπε ότι “η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια εθνική ήττα και ένα εθνικό λάθος  που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οικονομικό ναυάγιο οδηγεί την χώρα σε μια εθνική περιπέτεια (…) Αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος που προσβάλλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας”. 

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών και χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Κατηγόρησε μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ ότι “προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών. Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια“. Περί προσωπείων και αυτογελοιοποίησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην άλλοτε συγκυβέρνηση: “Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου τη μια εβδομάδα ο κ. Τσίπρας χειροκροτείται από τον κ. Καμμένο και την άλλη από τον κ. Κοτζιά – οι οποίοι αλληλο-μηνύονται χωρίς να συγκινείται ένας εισαγγελέας από όσα ο ένας καταλογίζει στον άλλο. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα προσωπεία πέφτουν και ότι τα πρόσωπα οδηγούνται από το ψέμα στην αυτογελοιοποίηση”.

Η Νέα Δημοκρατία ζητάει επίμονα τις τελευταίες μέρες το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των ΠΓΔΜ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρωτάει και από βήματος Βουλής γιατί δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και απαντάει ότι δεν υφίσταται ακόμα γιατί δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Μάλιστα είπε ότι  “οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας”. Και ζήτησε “πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο”. “Εδώ αποκαλύπτεται ότι ακόμη και οι μετέωρες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει, δεν θα ισχύσουν τώρα. Αλλά μόνο -προσέξτε- αφού πρώτα η Ελλάδα κυρώσει εκτός από την Συνθήκη και το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε»” προσέθεσε. 

Χαρακτήρισε ως “μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή” τη σημερινή διαδιακασία και καταλόγισε στην κυβέρνηση μυστικές διαπραγματεύσεις. “Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς. Παραβιάζοντας μια πολιτική δεκαετιών που ήθελε όλες τις κυβερνήσεις να αναζητούν ευρύτερες συναινέσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Θυμίζω ότι μέχρι και στα Σκόπια το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών συνεδρίασε 5 φορές για το θέμα. Εδώ στήνατε σκευωρίες στα υπόγεια του Μαξίμου για να διχάσετε την αντιπολίτευση”, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στην παραίτηση Κοτζιά και επανέλαβε ότι η επιστολή παραίτησής παραμένει “επτασφράγιστο μυστικό” και προσέθεσε: “Δεν θα πω ότι εκτελείτε συμβόλαιο γιατί δεν αρμόζει στο ύφος και το ήθος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, παρά τα αίσχη που έχετε διαπράξει τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση σε αυτή την αίθουσα. Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει όταν θα προσέλθει στην κάλπη”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επτά αλήθειες

  1. Αλήθεια πρώτη. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Σταθερά, όμως, επί 140 χρόνια -από την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το 1878, και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον εμφύλιο – είχε μια και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή. Και να αποτρέψει κάθε έγερση μειονοτικού ζητήματος μέσα στην ελληνική επικράτεια.
  2. Αλήθεια δεύτερη. Η απαράδεκτη αυτή υποχώρηση σημειώνεται στο πρώτο, κιόλας, άρθρο της Συμφωνίας. Μάλιστα, η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. 
  3. Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». “Έτσι, άλλωστε, αποδεικνύεται και η ηθελημένη σύγχυση γύρω από τον όρο nationality που ισχυρίζονται ότι παραπέμπει σε ιθαγένεια και μόνο. Αν ήταν έτσι, τότε η λέξη θα έπρεπε να ήταν citizenship και η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί το όνομα του κράτους –να είναι, δηλαδή, «βορειομακεδονική». Δεν συμβαίνει, όμως, αυτό”.
  4. Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes -δηλαδή να υπάρχει ένα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Τους όρους Μακεδόνες και μακεδονικό η κυβέρνησή σας τους κατοχυρώνει διεθνώς για τη γειτονική χώρα. 
  5. Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία».
  6. Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της, σημείωσε. Εκτίμησε ότι αναγκάζει την Ελλάδα να λέει συνεχώς «ναι» στα κεφάλαια ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν θα δεχτεί αυτή την ερμηνεία και θα διατηρήσει το δικαίωμα να υποβάλει βέτο.
  7. Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα. Αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή. “Μπορεί να εξυπηρετεί κάποια πρόσκαιρα διεθνή συμφέροντα. Όμως δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον. Ποιος θα εμποδίσει αύριο ένα ιδιωτικό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών δίπλα στο δικό μας ίδρυμα, όταν η χρήση του όρου είναι ελεύθερη για μη κρατικούς φορείς;”

Απάντησε και στις κατηγορίες ότι άλλα λέει έξω κι άλλα μέσα αναφερόμενος στην κ. Μέρκελ και λέγοντας ότι εκείνος μίλησε ανοιχτά και στο ΕΛΚ: “Ενημέρωσα όλους τους συμμάχους μας και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Δεν δίστασα να διαφωνήσω ανοιχτά ακόμη και με ισχυρούς εταίρους όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Της μίλησα καθαρά, όπως μιλώ και στους Έλληνες. Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον. Και, τέλος, καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καλώντας τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”. 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Συμφωνία είναι μη αναστρέψιμη. “Σήμερα η Βουλή ζει μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της χώρας. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Αν, λοιπόν, η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Το Διεθνές Δίκαιο καθιστά δυσμετάβλητη κάθε τροποποίησή της. Και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας. Καθαρές κουβέντες: Κάθε ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και κάτι ακόμα. Ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο”.

Στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε όλους τους βουλευτές να καταψηφίσουν, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πουν το μεγάλο “όχι”.

Συνεχής ενημέρωση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με ένα μόνο κλικ εδώ

Facebook Comments